„Șoarecii de bibliotecă” sunt persoane mai amabile, mai sincere și mai empatice

©

Autor:

„Șoarecii de bibliotecă” sunt persoane mai amabile, mai sincere și mai empatice
Știința are acum un răspuns pentru cei care cred că persoanele care citesc foarte mult sunt antisociale. Potrivit unui nou studiu, persoanele care citesc cu regularitate, în special ficțiune, sunt de fapt mai amabile și mai empatice.

Studiul desfășurat de Kingston University London a fost prezentat săptămâna trecută la conferința Societății Britanice de Psihologie desfășurată în Brighton. O altă concluzie a cercetărilor a fost faptul că persoanele care doar privesc televizorul sunt mai puțin amabile și mai puțin înțelegătoare cu ceilalți.

Cercetătorii au chestionat 123 de persoane cu privire la preferințele în materie de cărți, emisiuni TV și piese de teatru. Chestionarul a inclus și întrebări despre tipul de divertisment preferat: comedie, romantic, sau reportaj. Apoi, participanții la studiu au fost testați în privința aptitudinilor interpersonale, fiind întrebați dacă se gândesc la sentimentele celorlalți, dacă respectă alte puncte de vedere, sau dacă îi ajută în mod activ pe cei din jur.

Analiza datelor a arătat că persoanele care citesc mai mult au un comportament social pozitiv într-o măsură mai mare și empatizează cu ceilalți, în timp ce persoanele care preferă să se uite la televizor nu au avut aceleași aptitudini de empatizare și au fost predispuși la comportament antisocial.

„Cercetările noastre conformă studiile anterioare, care au asociat expunerea la ficțiune cu o gamă de aptitudini empatice. Totuși, genul contează - s-au evidențiat proza și comedia pentru sporirea abilităților de empatizare”, a spus Rose Turner, autoarea studiului.

Cercetătorii au concluzionat că persoanele care obișnuiesc să citească ficțiune pot înțelege mai bine perspectiva altora. Totuși, din acest studiu nu reiese o relație de cauzalitate -  dacă cititul face oamenii mai amabili, sau oamenii mai amabili citesc mai mult.

Sursa: IFLScience

Data actualizare: 10-04-2019 | creare: 09-05-2017 | Vizite: 880
Bibliografie
Bookworms Are Nicer, Kinder, And More Empathetic People, According To New Study, link: https://www.iflscience.com/brain/bookworms-are-nicer-kinder-and-more-empathetic-people-according-to-new-study/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nostalgia trezită de muzica tristă este asociată cu un nivel crescut de empatie
  • Medicamentele analgezice ar putea reduce nivelul de empatie
  • Reacția zilnică la durerea partenerului îi influențează acestuia recuperarea
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum