Beletristica ar putea îmbunătăți empatia cititorilor

©

Autor:

Beletristica ar putea îmbunătăți empatia cititorilor

Un nou studiu publicat în Trends in Cognitive Sciences sugerează că beletristica ar putea îmbunătăți empatia cititorilor, având un efect benefic asupra abilităților sociale. Cercetătorii afirmă că ficțiunea influențează mintea umană.

Un studiu anterior a utilizat rezonanța magnetică nucleară funcțională pentru a evalua răspunsul creierului la expresii cu imagini vizuale, spre exemplu „un covor albastru închis” sau „un creion cu dungi portocalii”. S-a observat că 3 asemenea expresii au fost suficiente pentru activarea hipocampusului, o zonă din creier asociată cu învățarea și memoria, ceea ce sugereară puterea propriei minți a cititorului. Scriitorii trebuie doar să sugereze o scenă pentru a spori imaginația cititorului, fără să fie necesară o descriere amănunțită.

Noul studiu sugerează că ficțiunea reprezintă o formă de simulare a vieții sociale. Asemenea piloților care își îmbunătățesc competențele cu ajutorul simulatoarelor, persoanele care citesc ficțiune își dezvoltă abilitățile sociale. Ca atare, empatia ar putea fi singura abilitate socială care poate fi îmbunătățită prin ficțiune.

Participanții la studiu completat un test („Mind in the Eyes Test”), uitându-se la 36 de imagini ale ochilor unor persoane și selectând unul dintre cele 4 cuvinte care se potriveau cel mai bine: gânditor, înspăimântat, iritat, nerăbdător. În comparație cu persoanele care citesc cărți non-ficțiune, cele care citesc cărți de ficțiune au avut cele mai mari punctaje, adică un nivel crescut de empatie. Rezultatele s-au păstrat chiar și când s-au luat în considerare diferențele de personalitate și alte caracteristici.

Studiile anterioare au indicat că nivelul de empatie crește chiar și la persoanele care se uită la televizor la drame fictive. Vizionatul documentarelor nu crește însă empatia.

În concluzie, orice formă de ficțiune care face cititorul sau telespectatorul să empatizeze cu personajele poate îmbunătăți nivelul de empatie și abilitățile sociale.

Sursa: Medical News Today


Data actualizare: 01-08-2016 | creare: 01-08-2016 | Vizite: 1039
Bibliografie
How fiction might improve empathy, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/311773.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Medicamentele analgezice ar putea reduce nivelul de empatie
  • „Șoarecii de bibliotecă” sunt persoane mai amabile, mai sincere și mai empatice
  • Reacția zilnică la durerea partenerului îi influențează acestuia recuperarea
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum