Cititul poate îmbunătăți flexibilitatea mentală

©

Autor:

Cititul poate îmbunătăți flexibilitatea mentală
Studiile din cadrul Centrului pentru Cercetarea Cititului, Literaturii și al Societății de la Universitatea din Liverpool au arătat că cititul ar putea crește flexibilitatea mentală.

Cititul literaturii este încurajat ca activitate deoarece poate avea beneficii asupra stării mentale și fizice, însă cercetările în acest sens sunt destul de puține la număr.

Oamenii de știință din cadrul instituției amintite mai sus au realizat o serie de experimente utilizând imagistica prin rezonanță magnetică funcțională pentru a analiza activitatea cerebrală la 24 de persoane ce citeau poezii sau literatură cu efecte poetice.

Imagistica prin rezonanță magnetică funcțională este o procedură neuroimagistică ce utilizează tehnologia RMN pentru a măsura activitatea creierului prin detectarea modificărilor asociate fluxului sangvin.

Flexibilitatea mentală reprezintă abilitatea unei persoane de a schimba cursul unui gând sau al unei acțiuni conform cerințelor unei situații. Permite unui individ să renunțe la un răspuns prestabilit pentru a genera o alternativă mai bună care să se muleze pe necesitățile situației în curs.

Experimentul a explorat capacitatea participanților de a procesa și de a înțelege semnificațiile din textele poetice și prozaice complexe care au necesitat sau nu reevaluare în timpul citirii.

În timpul citirii și interpretării textului scanările au indicat creșterea activității cerebrale din ariile specifice asociate comutării gândurilor. Astfel, cercetările indică faptul că lectura crește flexibilitatea mentală prin intermediul proceselor de reinterpretare a înțelesurilor și acceptarea unor noi înțelesuri, ceea ce conferă o senzație de satisfacție. Acest lucru reprezintă un alt efect benefic, deoarece zona din creier ce asigură sentimentele de satisfacție este afectată la cei care suferă de depresie.

Cercetările au fost publicate în jurnalul Cortex.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 09-05-2021 | creare: 07-03-2016 | Vizite: 3013
Bibliografie
Reading can improve your mental flexibility, link: https://medicalxpress.com/news/2016-03-mental-flexibility.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscul de anxietate și depresie ar putea fi depistat la copii imediat după naștere
  • „Șoarecii de bibliotecă” sunt persoane mai amabile, mai sincere și mai empatice
  • Jurnalul ar putea ajuta la restabilirea sănătății fizice și mentale după un divorț
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum