Colecistul mărit (vezica biliară mărită) - cauze și tratament

©

Autor:

Colecistul mărit (vezica biliară mărită) - cauze și tratament
Colecistul mărit, cunoscut și sub numele de vezică biliară mărită, este o afecțiune caracterizată prin creșterea în volum a vezicii biliare, peste dimensiunile sale normale. Deși nu întotdeauna reprezintă o amenințare pentru sănătatea individului, evaluarea medicală este întotdeauna esențială pentru obținerea unui diagnostic precis al afecțiunii și pentru stabilirea unui tratament adecvat, cu scopul evitării unor potențiale complicații. (1, 2)

Printre principalele cauze ale colecistului mărit se numără:

Litiaza biliară

Cunoscută în mod popular sub numele de pietre la fiere, litiaza biliară este o afecțiune care apare atunci când la nivelul vezicii biliare se formează pietre mici și dure. Aceste pietre sunt create atunci cand fluidele care se află în vezica biliară (cum ar fi bila) conțin prea mult colesterol sau alte substanțe, cum ar fi bilirubina. Litiaza biliară poate determina inflamația vezicii biliare, ceea ce poate duce la mărirea acesteia. (1, 3)

Infecții ale vezicii biliare

Infecțiile vezicii biliare, cauzate în principal de de blocarea fluxului biliar, traume la nivelul vezicii biliară sau de infecții ale tractului urinar care se răspândesc la vezica biliară, determină inflamația vezicii biliare și implicit mărirea sa în volum. Simptomele infecțiilor vezicii includ:
 • durere în partea dreaptă a abdomenului;
 • greață și vărsături;
 • durere la palparea vezicii biliare;
 • slăbiciune generală.

În cazuri mai severe, infecțiile vezicii biliare pot duce la complicații, cum ar fi peritonita, o infecție gravă a peritoneului, sau pancreatita, inflamația pancreasului. (1, 2, 4)

Boli hepatice

Bolile hepatice, precum hepatita sau ciroza, poat duce la creșterea în volum a vezicii biliare din cauza acumulării de bilă în interiorul acesteia, precum și din cauza inflamației sau a formării de calculi biliari. Potrivit statisticilor, aproximativ unul din trei pacienții cu ciroză hepatică au calculi renali. (1, 2, 5)

Alte cauze ale colecistului mărit includ:
 • insuficiența cardiacă;
 • sindromul ovarelor polichistice;
 • cancerul vezicii biliare;
 • administrarea anumitor medicamente. (1, 2)

Tratamentul colecistului mărit

Tratamentul colecistului mărit depinde de cauza acestei afecțiuni și poate include:
 • administrarea de medicamente antibiotice (dacă colecistul mărit este cauzat de o infecție, tratamentul cu antibiotice poate fi necesar pentru gestionarea și tratamentul infecției);
 • intervenția chorurgicală (în situația în care colecistul mărit este cauzat de litiaza biliară, poate fi necesară îndepărtarea vezicii biliare prin intermediul unei intervenții chirurgicale de colecistectomie);
 • radioterapia sau chimioterapia (în cazurile rare, în care colecistul mărit este cauzat de cancer sau de alte afecțiuni mai grave). (1, 2)

Când este necesară vizita la medic?

Apariția unor simptome persistente, cum ar fi dureri abdominale, greață sau vărsături, impune efectuarea unei vizite la medic, de preferat cât mai curând posibil. În cazul în care se suspectează colecistul mărit, medicul poate efectua o serie de teste, cum ar fi ecografia abdominală sau tomografia computerizată, pentru a confirma diagnosticul și a identifica cauza subiacentă. (1, 2)

Recomandări

În cazul în care colecistul mărit nu cauzează simptome sau probleme de sănătate, poate fi monitorizat în mod regulat prin intermediul testelor medicale. Este important ca orice schimbare în dimensiunea sau aspectul vezicii biliare să fie investigată și monitorizată în mod regulat de un medic specialist în gastroenterologie sau chirurgie. (1, 2)

Colecistul mărit poate fi cauzat de o serie de factori și poate necesita tratament medical. Este important să se identifice și să se trateze cauza subiacentă a colecistului mărit, deoarece unele cauze pot fi grave și pot necesita tratament imediat. De asemenea, este important să se mențină un stil de viață sănătos, pentru a preveni dezvoltarea colecistului mărit. (1, 2)

Data actualizare: 28-02-2023 | creare: 28-02-2023 | Vizite: 2342
Bibliografie
(1) Cholecystitis (Gallbladder Inflammation), https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15265-gallbladder-swelling--inflammation-cholecystitis
(2) Cholecystitis, https://www.radiologyinfo.org/en/info/cholecystitis?google=amp
(3) Biliary lithiasis, https://csfe.hug.ch/en/biliary-lithiasis
(4) Infectious diseases and the Gallbladder, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20937456
(5) Gallstones in patients with liver cirrhosis: Incidence, etiology, clinical and therapeutical aspect, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4064073/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Semne ce indică probleme cu fierea (vezica sau secreția biliară)
 • Durerea de colecist (cum doare vezica biliară)
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum