Semne ce indică probleme cu fierea (vezica sau secreția biliară)

©

Autor:

Semne ce indică probleme cu fierea (vezica sau secreția biliară)

Vezica biliară sau colecistul este o glandă anexă a tubului diestiv situată sub ficat, cu rol de stocare și eliberare în intestinul subțire a secreției produse de celulele hepatice (bila). Rolul primordial al secreției biliare este emulsionarea lipidelor care facilitează absorbția acestora în tubul digestiv. Pe scurt, bila ajută la digestia grăsimilor din alimentație.

Întrucât secreția de bilă este corelată în mod direct cu alimentația, aspectul colecistului va varia în funcție ingestia alimentară, astfel: înaintea mesei va fi plină, căpătând un aspect „de pară”, iar după terminarea mesei va avea forma unui „balon dezumflat”.


Care sunt cele mai frecvente probleme cu fierea?

Majoritatea semnelor și simptomelor legate de afectarea colecistului apar în urma unui proces care afectează evacuarea secreției biliare în intestinul subțire, prin obstruarea parțială sau completă a canalelor de excreție. Cel mai frecvent, aceste afecțiuni sunt rezolvate prin operație, chirurgul îndepărtând vezica biliară, intervenție ce poartă denumirea de colecistectomie. (1)

În continuare vor fi prezentate procesele patologice care apar cel mai des la nivelul colecistului:

1. Litiaza biliară (calculii sau pietrele la colecist)

Această afecțiune apare în urma precipitării substanțelor din compoziția bilei, formând calculi constituiți din colesterol, pigmenți biliari sau ambele. Cauzele de apariție pot fi producția de bilă greu solubilă, motilitatea diminuată a vezicii biliare ce determină o evacuare defectuoasă (staza biliară) sau existența unui proces inflamator. (2) Dintre factorii de risc pentru apariția litiazei fac parte obezitatea, nivelul crescut de colesterol în sânge, înaintarea în vârstă și sexul feminin.

2. Colecistita (inflamația colecistului)

Inflamarea vezicii biliare survine cel mai frecvent în urma obstrucției canalului cistic de către un obstacol mecanic, precum un calcul. Apare cu precădere la vârstele extreme (copii și vârstnici) iar tratamentul diferă în funcție de prezența sau absența complicațiilor. Colecistita necomplicată va fi tratată cu medicație antibiotică, analgezică și antiemetică. Dintre complicații, cele mai de temut sunt gangrena și perforația, caz în care se va opta pentru îndepărtarea chirurgicală a colecistului. (3)

3. Cancerul de vezică biliară

Majoritatea tumorilor maligne ale colecistului își au originea în celulele glandulare și poartă denumirea de adenocarcinoame. Cancerele vezicii biliare apar foarte rar, iar simptomatologia asemănătoare colecistitei litiazice face ca diagnosticul să fie pus tardiv, în stadiile avansate ale tumorii. (4), (5)

4. Dischinezia biliară

Termenul de „dischinezie” se referă la motilitatea alterată a unei structuri. În cazul colecistului, dischinezia desemnează contracțiile anormale sau deficitare ai pereților glandei, care conduc la o evacuare ineficientă a secreției biliare. De multe ori, dischinezia biliară este asociată cu inflamația pe termen lung a vezicii (colecistită cronică). (6)

5. Colangita sclerozantă

Această boală afectează ficatul și căile biliare și are ca substrat patologic inflamația continuă a colecistului, care pe termen lung conduce la fibrozarea canaliculelor biliare din structura ficatului și din afara acestuia. Colangita sclerozantă este o boală rară a cărei cauze nu este complet cunoscută și de cele mai multe ori prezintă evoluție nefavorabilă, cu progresie către ciroză. (7), (8)


Care sunt semnele ce indică probleme cu fierea (vezica sau secreția biliară)?

Majoritatea semnelor și simpromelor care inscriminează o afecțiune a vezicii biliare fac parte din sfera digestivă, însă unele boli pot da și manifestări sistemice.


 • Colica biliară: este o durere acută cu caracter violent localizată în etajul superior abdominal, de partea dreaptă, imediat sub coaste. Poate iradia în spate, la nivelul coloanei vertebrale, omoplatului sau umărului drept și poate dura de la 30 de minute la o oră. Cauza durerii o reprezintă prezența unui obstacol (cel mai frecvent un calcul) la nivelul căilor biliare care obstruează fluxul bilei. (9)
 • Greața și vărsăturile: acestea sunt simptome frecvent întâlnite în patologia colecistului; vărsăturile prezintă caracter bilios, având culoare galbenă sau verde, datorită cantității crescute de pigmenți biliari.
 • Febra: apare în afecțiunile ce evoluează cu inflamație, precum colecistita acută, gangrena sau colangita sclerozantă.
 • Icterul: reprezintă colorarea în galben a tegumentelor și sclerelor, fiind cauzat de acumularea în exces a pigmenților biliari la acest nivel. Icterul apare în afecțiunile care evoluează cu obstrucția căilor biliare, ceea ce determină trecerea constituenților bilei în țesuturi.
 • Materii fecale decolorate: apar concomitent cu icterul de cauză obstructivă.
 • Urini închise la culoare: se manifestă în același timp cu decolorarea scaunului și prezintă aceleași cauze.
 • Pruritul (mâncărimea): este un simptom asociat icterului, întrucât pigmenții biliari au acțiune iritativă asupra pielii. Nevoia continuă de a se scărpina determină pacientul să își provoace leziuni la nivelul pielii care iau forma unor zgârieturi.
 • Intoleranța la alimente grase: survine din cauza capacității reduse a tractului digestiv de a descompune grăsimile.


Cum se diagnostichează afecțiunile bilei?

 • Analize de sânge: care dozează nivelul pigmenților biliari (bilirubina directă și indirectă), enzimele hepatice (TGP, TGO) și pancreatice amilază, lipază), fosfataza alcalină (10).
 • Ecografie abdominală: prin această metodă se diagnostichează rapid litiaza biliară.
 • Colangiopancreatografie retrogradă endoscopică (ERCP): investighează căile biliare, pancreasul și vezica biliară. (11)
 • Tomografie computerizată (CT): utilizată cel mai des pentru diagnosticul cancerului de vezică biliară.

Data actualizare: 11-10-2021 | creare: 11-10-2021 | Vizite: 7260
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Colecistul mărit (vezica biliară mărită) - cauze și tratament
 • Durerea de colecist (cum doare vezica biliară)
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum