Combinarea medicamentelor antihipertensive cu ibuprofen poate afecta funcția renală

©

Autor:

Combinarea medicamentelor antihipertensive cu ibuprofen poate afecta funcția renală
Persoanele care utilizează diuretice și inhibitori ai sistemului renină-angiotensină (RSA), medicamente prescrise în mod obișnuit simultan în tratamentul hipertensiunii arteriale, ar trebui să fie precaute când folosesc ibuprofen, un analgezic disponibil fără prescripție medicală. Un nou studiu, condus de cercetătorii de la Universitatea din Waterloo, arată că cele trei medicamente pot interacționa într-un mod extrem de dăunător pentru rinichi.
Pentru a analiza efectul asupra funcției renale ale administrării simultane a celor trei medicamente, cercetătorii au efectuat simulări pe calculator ale interacțiunii dintre acestea. Testele simulate pot oferi rezultate semnificativ mai rapid, comparativ cu testele clinice, efectuate pe oameni. Descoperirile au arătat că, la persoanele cu anumite profiluri medicale, combinația poate provoca leziuni renale acute, care în unele cazuri pot fi permanente.

„Nu toți pacienții vor avea probleme în urma combinării medicamentelor. Cu toate acestea, studiul arată că interacțiunea dintre ibuprofen și medicamentele antihipertensive reprezintă o problemă importantă, motiv pentru care pacienții ar trebui să fie prudenți”, menționează unul dintre autori, Anita Layton, profesor de matematică aplicată la Universitatea Waterloo.

Cercetătorii recomandă pacienților care utilizează diuretice și inhibatori RAS să evite ibuprofen, în cazul în care au nevoie de analgezice. În schimb, pacienții pot utiliza acetaminofenul (paracetamol), care nu amplifică deshidratarea determinată de diuretice, un factor major în leziunea acută a rinichilor.

sursa: Science Daily
foto: University of Waterloo

Data actualizare: 09-05-2022 | creare: 09-05-2022 | Vizite: 373
Bibliografie
Combining certain meds with ibuprofen can permanently injure kidneys, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220505085618.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Administrarea de ibuprofen în primele 3 luni de sarcină pot altera fertilitatea fetițelor
  • Utilizarea ibuprofenului – între uz și abuz
  • De ce nu se recomandă administrarea zilnică de ibuprofen pentru prevenția Alzheimerului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum