Utilizarea ibuprofenului – între uz și abuz

©

Autor:

Utilizarea ibuprofenului – între uz și abuz
Potrivit unui studiu american publicat în Pharmacoepidemiol Drug Safety tot mai mulți adulți se supun unor riscuri serioase precum hemoragia gastrointestinală și infarctul miocardic, atunci când își administrează în cantități alarmante ibuprofen și alte medicamente din clasa anti-inflamatoriilor nonsteroidiene (AINS).

 • 15% dintre adulții care utilizează ibuprofen și alte AINS - aspirină, naproxen, celecoxib, meloxicam și diclofenac, depășesc doza zilnică recomandată.
 • Din cei 1,326 adulți ce au consumat ibuprofen cu o lună înainte de a fi sondați, 87% au declarat că au achiziționat medicamentul fără prescripție medicală.
 • 55% dintre participanți și-au administrat ibuprofen cel puțin 3 zile/săptămână, iar 16% în fiecare zi.
 • Pe lângă ibuprofen, 37% dintre participanți au declarat că au luat cel puțin un alt tip de antiinflamator nonsteroidian, frecvent aspirină sau naproxen.

Faptul că această clasă de medicamente este deseori administrată în absența recomandărilor și supravegherii medicale, fiind disponibile multe dintre ele fără prescripție medicală, încurajează acest comportament.

Studiul s-a concentrat asupra consumatorilor curenți de antiinflamatorii nonsteroidiene și nu reflectă doza uzuală a utilizatorilor cronici ai acestei clase de medicamente.

Accesul facil la AINS fără a necesita prescripție medicală transmite un mesaj eronat consumatorilor – faptul că aceste medicamente sunt sigure pentru a fi administrate împotriva durerii și prin urmare mulți aleg să nu mai consulte prospectul.”

Chiar și atunci când citesc prospectul, consumatorii ignoră indicațiile și precauțiile menționate. „Dacă dozajul recomandat nu reușește să le aline durerea, este mult mai ușor pentru aceștia să crească doza de medicament, în loc să se adreseze cadrelor medicale”, afirmă Dr. Gunnar Gislason, cercetător în cadrul Danish Heart Foundation .

Pentru uzul ocazional, acetaminofenul sau paracetamolul (ÎN DOZELE RECOMANDATE) reprezintă o opțiune mult mai sigură și eficientă pentru atenuarea durerii,” precizează Dr. Liffert Vogt din cadrul Universității din Amsterdam.

Citiți mai multe informații despre singuranța administrăeii de acetaminofen (paracetamol).
Sursa: Reuters Health Information 

Data actualizare: 13-02-2018 | creare: 13-02-2018 | Vizite: 1465
Bibliografie
Many People Take Dangerously High Amounts of Ibuprofen, link: https://www.medscape.com/viewarticle/892454
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Prevenirea rezistenței la antibiotice – Ghid pentru pacienți!
 • Efectul nocebo al unui medicament – influențat de prețul lui?
 • Administrarea îndelungată de Ibuprofen ar putea altera funcţionarea normală a testiculelor
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum