Comunicarea cu bebelusul

©

Autor:

Comunicarea cu bebelusul
Care este momentul primelor cuvinte? Cum îmi comunică bebelușul meu ceva? Acestea sunt întrebări frecvente pe care orice proaspăt părinte și le pune. Comunicarea cu noul născut sau cu sugarul cuprinde procese complexe care nu sunt unidirecționale, așa cum se credea, ci implică și participarea copilului, chiar dacă nu a ajuns încă la vârsta vorbirii. Experimentarea cât mai devreme a diferite forme de comunicare, încurajează copilul la o creștere armonioasă.

Părinții sunt extrem de privilegiați în acest caz, deoarece copilul le poate deosebi vocile încă din uter, începând cu luna a 6-a de sarcină, când devin sensibili la anumite particularități ale vocii mamei lor, ce țin de tonalitate și ritm. Pentru a vă înțelege mai bine sugarul este deci necesar să îi vorbiți frecvent, pentru a-l obișnui cu sunetul vocii dumneavoastră. Timpul petrecut cu mama, până la 18 luni, a fost corelat cu creșterea vocabularului. În primele luni de viață mama mai poate fi identificată și prin mirosul specific, miros care poate avea un efect liniștitor asupra copilului. Un studiu german a înregistrat și analizat plânsetele a 60 de copii sănătoși, la 3-4 zile de la naștere și a demonstrat existența unei diferențe între tonalitățile plânsului. Astfel, fiecare copil are modul său specific de comunicare. Acest mod original de exprimare poate fi înțeles doar de părinți, prin observarea atentă a copilului.

Plânsul nu este singura modalitate a unui nou-născut de a comunica, deși este totuși cel mai zgomotos. Expresiile faciale, gesturile, modurile în care sugarul își poziționează corpul sunt toate feluri de comunicare și trebuie analizate atent. Notarea fiecărei expresii diferite, în funcție de contextul în care apare, poate ajuta în decodificarea unor situații (când sunt obosiți, înfometați, plictisiți).

Zâmbetul este un alt fel de a angaja atenția unui sugar. Zâmbetul social al unui sugar apare în general în jurul săptămânii a șasea, în paralel cu vocalizele de răspuns. Nenumărate studii au demonstrat că părinții care răspund la acțiunile sugarilor (râs, vocalize) ajută bebelușii să își formeze niște reguli ale conversației și delimitează un simț al sinelui în primul an de viață. Pe măsură ce crește, bebelușul va fi din ce în ce mai capabil să se exprime verbal și non-verbal și va începe să imite sunetele scoase de către adult. Pentru a-l încuraja trebuie să i se răspundă întotdeauna cu un zâmbet, cu atenție și afecțiune, pentru că, deși încă nu înțelege cuvintele pe care i le spuneți, un sugar va înțelege tonul emoțional. Atunci când râde nu trebuie întrerupt, ci trebuie privit, contactul vizual aprofundând conexiunea cu mama.

Vorbitul constant cu bebelușul, odată ce acesta a fost familiarizat cu vocea dumneavoastră, îl va ajuta să învețe la rândul lui să vorbească, deci cu cât se comunică verbal mai mult, cu atât și bebelușul va vorbi mai repede. Repetiția unor cuvinte simple formează căi neuronale care în timp vor fi asociate cu obiectele respective, contribuind la o memorie mai bună cât și la un vocabular mai bogat. În primul an, sugarul trebuie să fie atent, să răspundă prin sunete specifice, să răspundă la numele său și la chemări. În mod normal dezvoltarea vorbitului are o variație destul de largă, între 12-24 de luni, este indicat ca să ne asigurăm de sănătatea sugarului printr-un control pediatric, în cazul în care se suspectează o problemă de auz sau de vorbire.

Comunicarea cu bebelușul este una din metodele prin care se pot diagnostica si trata precoce acest timp de afecțiuni, care de multe ori nu sunt diagnosticate, cu repercusiuni ireversibile mai târziu. Problemele de auz sunt esențial de diagnosticat până în 2 ani, deoarece până atunci se mai pot forma centrii ai vorbirii și un implant cohlear ar putea aduce pacientul la normal, dar după vârsta de 2 ani vorbirea, chiar și cu implant, nu mai poate fi învățată.

Gestica sugarului poate fi extrem de importantă, deoarece comunicarea gestuală se dezvoltă înaintea comunicării verbale. În jurul a 9 – 12 luni apar primele gesturi precum: datul din palme, întinsul după anumite obiecte, cu cât aceste gesturi apar mai devreme cu atât bebelușul va fi mai precoce în limbaj.

Afecțiunea, dragostea, implicarea și răbdarea de a asculta și a observa ce încearcă să vă transmită copilul dumneavoastră sunt cele mai importante. Jocul cu acesta, răspunsul la sunetele pe care le scoate vor crea o atmosferă echilibrată și propice creșterii și dezvoltării sale ulterioare. Comunicarea nu trebuie să se rezume doar la cuvinte, ci la relația ce se construiește între mamă și copil.

Data actualizare: 06-12-2020 | creare: 23-05-2013 | Vizite: 3821
Bibliografie
1. ‘Talk to me baby, tell me what's the matter now’: Semiotic and developmental perspectives on communication in psychoanalytic infant treatment, link: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1516/04P3-FUER-0U41-LLN8/abstract
2. NCT Research overview: Parent-child communication is important from birth, link: http://www.nct.org.uk/sites/default/files/related_documents/Research%20overview-%20Parent-child%20communication%20is%20important%20from%20birth%20%282012%29_5.pdf
3.Getting the right message across communication Ever wondered what your baby is trying to tell you? Health visitor Deborah Taylor answers the questions every parent wants to know about communicating with a newborn communication, link: http://search.proquest.com/pqcentral/docview/266598096/13E27CE307F84D4019/1?accountid=33377#
4. Mother–Infant Communication: Carrying Understanding to a New Level, link: http://www.cell.com/current-biology/retrieve/pii/S0960982213003539
5. Differentiating Maternal Sensitivity to Infant Distress and Non-Distress, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3393126/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mamele cu depresie reacționează mai lent în interacțunea cu bebelușul
  • Comunicarea verbală poate modela creierul copiilor mici
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum