Scaunul la sugar

©

Autor:

Scaunul la sugar

Scaunul la sugar ridică mai multe probleme decât te-ai aștepta. Lichid sau ferm, cu diferite culori, chiar și cu mucus. Schimbarea pampersului devine parte din rutina zilnică însă te pot ajuta și să îți dai seama de starea de sănătate a celui mic.

Scaunul la sugar în funcție de cum îl hrănești

Alăptarea sau formula își spun cuvântul asupra scaunului la sugar. Iată câteva informații despre fiecare în parte.

Scaunul la sugarul alăptat

Alăptarea sugarului determină un scaun de culoare galbenă sau ușor verzuie cu o consistență cremoasă. Poate fi ușor lichidă cu o textură asemănătoare cu muștarul. Are un miros ușor dulceag. Dacă are o culoare mai pronunțată spre verde este posibil că ai mâncat altceva decât de obicei. (1)

În cazul în care scaunul are o culoare verde viu care amintește de alge probabil că primește prea mult colostru, un lapte care vine la începutul alăptării și care nu conține suficiente grăsimi și alte substanțe nutritive. De asemenea, poate însemna că nu hrănești bebelușul suficient la fiecare sân. (2, 3)

Scaunul la sugarul hrănit cu lapte praf

Bebelușii care sunt hrăniți cu formulă de lapte au un scaun cu aspect de pastă și cu o culoare ce se aseamănă cu untul de arahide, de la maro la galben-maro sau verde-maro. Formula are o textură ceva mai greu de digerat decât laptele matern iar unele ingrediente sunt eliminate în scaun. (4)

De asemenea, scaunul are un miros mai neplăcut decât cel produs dintr-o alimentație formată din lapte matern dar diferit decât scaunul eliminat din digestia alimentelor solide. (5)

Scaunul la sugarul hrănit cu formulă pe bază de fier

Dacă oferi bebelușului formulă îmbogățită cu fier scaunul va avea o nuanță verzuie. Acest lucru se întâmplă deoarece fierul din formulă nu este absorbit la fel de bine ca fierul din laptele matern. Mai mult, dacă îi dai un supliment cu fier scaunul va deveni verde închis, aproape de negru. Dacă scaunul are o culoare care bate în negru dar nu ia supliment de fier este indicat să contactezi pediatrul. (6, 7)

Semne de îngrijorare

Există și cazuri în care culoarea scaunului poate indica o posibilă problemă de sănătate. Vorbește cu medicul pediatrul dacă bebelușul are scaunul de culoarea: (8)

  • Roșie – un scaun cu o nuanță roșiatică poate însemna eliminare de sânge. totuși, există și alte motive pentru un scaun roșu. De exemplu, nou-născutul este posibil să fi înghițit puțin sânge la naștere. Dacă alăptezi, este posibil ca sfârcurile să sângereze iar acest sânge să se fi amestecat cu laptele matern. În cazul în care cel mic a început să mănânce alimente solide, sfecla sau alte alimente similare poate da această culoare
  • Negru – scaunul negru poate fi provocat de sânge. Acesta se transformă din roșu în negru în intestine. Este posibil ca un scaun verde închis să pară că ar fi negru chiar dacă nu este. Meconiul, primele scaunele ale nou-născutului pot avea o nuanță negricioasă însă acest lucru este natural. În alte cazuri decât acestea ar trebui să consulți medicul
  • Alb sau gri – scaunul de culoare alb pal spre argilos este foarte rar. Dacă observi acest lucru anunță medicul pediatru deoarece poate fi un semn al unei afecțiuni de ficat. (9)


Nou-născutul nu are scaun. Ce-i de făcut?

Constipația este destul de rară la sugari. În primele săptămâni, mai puțin de un scaun pe zi poate însemna că nu se hrănește suficient. De la șase săptămâni la trei luni poate avea un scaun pe zi sau un scaun la 2-3 zile. Este indicat să suni la pediatru dacă nu a ieșit afară de mai bine de trei zile. (10)

Mai mult, bebelușii hrăniți cu formulă au o digestie mai lentă. În acest caz, vizita la medic este indicată dacă nu a mai avut scaun de cinci zile.

Inclusiv diareea poate fi o problemă. Dacă scaunul este frecvent apos și cu o culoare mai verde decât de obicei probabil că este diaree. Diareea poate cauza deshidratare și iritație. Este recomandat să contactezi medicul pediatru dacă bebelușul nu a mai urinat de opt ore și nu are lacrimi, are peste 10 scaune în 24 de ore, are febră. (11, 12)

Când să suni medicul?

Odată ce sugarul intră într-o rutină, scaunul va apărea de la o dată la 2-3 zile la 4-5 ori pe zi. Acest lucru este normal. Dacă scaunul este moale înseamnă că nu este constipat. Iată la ce să fii atent pentru a ști când să suni la medic: (13)

  • Bebelușul nu a avut scaun de mai bine de trei zile
  • Scaunul este tare și se aseamănă cu pietrele
  • Scaunul este apos sau vezi mucus
  • Scaunul este negru sau roșu
  • Scaunul este alb cu tentă argiloasă.


Scaunul la sugar are numeroase variații care depind de calitatea laptelui matern, de starea de sănătate etc. Dacă observi anomalii sau cel mic iese rar afară este recomandat să mergi la medic.


Data actualizare: 30-05-2023 | creare: 30-05-2023 | Vizite: 782
Bibliografie
1. Characterizing Exclusively Breastfed Infant Stool via a Novel Infant Stool Scale, link: https://aspenjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jpen.1468
2. The Stool Volatile Metabolome of Pre-Term Babies, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8199543/
3. Characterizing Exclusively Breastfed Infant Stool via a Novel Infant Stool Scale, link: https://aspenjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jpen.1468
4. Effect of infant formula on stool characteristics of young infants, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7770309/
5. The bowel movement characteristics of exclusively breastfed and exclusively formula fed infants differ during the first three months of life, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30402945/
6. Why your baby's poop is green, link: https://www.babycenter.com/baby/diapering/green-baby-poop_40010070
7. Occult blood in stool in exclusively formula fed infants versus exclusively breast fed infants in the first six months of life, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1110663813000554
8. Baby poop color: Causes and when to see a doctor, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/327218
9. Case Report: White Colored Stool: An Early Sign of Cystic Fibrosis in Infants, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fped.2021.656584/full
10. Evaluation and Treatment of Constipation in Infants and Children, link: https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2006/0201/p469.html
11. Gastroenteritis and Intractable Diarrhea in Newborns, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7123415/
12. Diarrhea (0-12 Months), link: https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/diarrhea-0-12-months/
13. Newborn and Baby Poop, link: https://www.whattoexpect.com/first-year/health-and-safety/newborn-infant-baby-poop/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum