Conjunctivita acuta cu bacil Weeks

©

Autor:

Conjunctivita acuta cu bacil Weeks este o forma particulara de conjunctivita care se manifesta cu predilectie in colectivitati; aceasta infectie este foarte contagioasa, simptomatologia adultului fiind mult mai zgomotoasa comparatic cu cea a copilului. Desi infectia se instaleaza in cele mai multe situatii la un singur glob ocular, in maxim 72 de ore de la debut, boala afecteaza ambii ochi. Pacientul prezinta o secretie mucopurulenta intensa, care va conduce la aglutinarea cililor de la nivel ocular. Membrana conjunctivala este rosiatica si prezinta pe suprafata mici pete hemoragice. Edemul se instaleaza la nivelu pleoapelor. De asemenea, pacientul este febril si prezinta adenopatie satelita (preuriculara) .

Dintre simptomele cel mai frecvent intalnite, relatam urmatoarele: senzatia de corp strain la nivel ocular, senaztii sub forma de intepatura la nivel ocular, fotofobie, dureri ale extremitatii cefalice (cefalee), dar si dureri localizate la nivelul globilor oculari.

Diagnosticul pozitiv poate fi stabilit cu usurinta, daca simptomatologia este investigata cu atentie si daca bacilul Weeks este cultivat din secretiile conjunctivale patologice. Pentru realizarea diagnosticului diferential, se va tine cont de o posibila conjunctivita cu pneumococ sau cu bacil Pfeiffer.

Aceasta forma de conjunctivita este foarte contagioasa atunci cand se manifesta in colectivitati. Secretia purulenta abundenta, se reface rapid atunci cand este indepartata cu ajutorul unui tampon steril.

Pentru a impiedica raspandirea infectiei intr-o colectivitate, cazurile de boala trebuiesc izolate din timp. De asemenea, secretiile patologice pot fi indepartate cu ajutorul tampoanelor sterile. Tratamentul medicamentos se face prin instilatii oculare cu cloramfenicol.

Data actualizare: 30-05-2011 | creare: 08-04-2010 | Vizite: 7154
Bibliografie
P. Cernea – Tratat de oftalmologie, Ed. Medicala 2002, pag. 248-302
D. Chiselita – Oftalmologie generala, Ed. Stef, 2008, pag. 71-84
Jack J. Kanski – Clynical Ophtalmology, Ed. Butterworth Heinemann – 2009

2008-2009 Basic and Clinical Science Course (BCSC), Ed.: American Academy of Ophtalmology, 2009
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Leziuni oculare - primul ajutor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum