Au fost identificați 6 factori de risc genetici pentru boala Parkinson

©

Autor: Redacția ROmedic

Au fost identificați 6 factori de risc genetici pentru boala Parkinson
Boala Parkinson este o tulburare neurologică degenerativă care cauzează probleme de mișcare, tremuratul mâinilor și picioarelor, rigiditatea trunchiului și a membrelor, dificultăți în mișcare. Deși în urma studiilor au fost identificate cauze genetice, mecanismul bolii Parkinson nu este încă pe deplin cunoscut.
 
Un studiu publicat în Nature Genetics și citat de National Institutes of Health a identificat șase noi factori genetici implicați în apariția bolii Parkinson.

Meta-analiza s-a realizat pe baza mai multor studii genetice, numărând în total 13 708 bolnavi de Parkinson și 95 282 participanți sănătoși (grupul de control). Combinând rezultatele studiilor, cercetătorii au identificat mai mult de 20 de factori de risc genetici, dintre care 6 nu mai fuseseră întâlniți până atunci. Aceștia cresc semnificativ șansele unei persoane de a dezvolta Boala Parkinson, în unele cazuri probabilitatea bolii fiind chiar de trei ori mai mare decât la indivizii care nu prezintă factorii respectivi.

Implicațiile acestei descoperiri sunt uriașe pentru înțelegerea mecanismelor implicate în boala Parkinson, dar și a altor tulburări neurologice (boala Gaucher). În plus, se pare că factorii genetici descoperiți reglează inflamațiile și secreția de dopamină, precum și secreția unei proteine (alfa-sinucleina) care se acumulează în creier în unele cazuri de Parkinson.

Data actualizare: 02-09-2014 | creare: 26-08-2014 | Vizite: 4578
Bibliografie
NIH scientists find six new genetic risk factors for Parkinson’s, link: https://www.nih.gov/news/health/jul2014/ninds-27.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un dispozitiv electronic detectează moleculele asociate cu bolile Alzheimer și Parkinson
  • Stilul unui pictor poate oferi indicii privind sănătatea sa mintală
  • Aplicația CloudUPDRS monitorizează simptomele bolii Parkinson
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum