Controlul medical periodic și analize indicate la persoane de 40-50 ani

©

Autor:

Controlul medical periodic și analize indicate la persoane de 40-50 ani

Controlul medical periodic reprezintă o procedură efectuată pentru evaluarea stării de sănătate, depistarea factorilor de risc și de boală și pentru a oferi intervenții de consiliere preventivă într-o manieră adecvată vârstei. Recomandat inclusiv persoanelor fără probleme de sănătate, controlul medical periodic poate fi efectuat la orice vârstă, însă analizele indicate pot să difere, în funcție de vârstă și sex. (1, 2)

Intervențiile eficiente care abordează comportamentele individuale de sănătate sunt esențiale pentru prevenirea principalelor cauze de deces și dizabilități. Pentru a maximiza beneficiile analizelor regulate, inclusiv de screening, clinicienii ar trebui să fie selectivi în alegerea serviciilor și a testelor preventive necesare pentru pacienții lor, în funcție de caracteristicile individuale ale acestora. (1, 2)

Controlul medical periodic și analize indicate la persoane de 40-50 ani

Investigații și analize pentru depistarea afecțiunilor cardiovasculare

Recomandate inclusiv copiilor, procedurile efectuate pentru diagnosticarea afecțiunilor cardiologice pot include evaluări fizice, paraclinice și de laborator. Până la vârsta de 40 de ani, orice persoană ar trebui să fie supusă unei electrocardiograme și să își evalueze starea de sănătate cardiovasculară prin intermediul analizelor sanguine. (2, 3, 4)

Analizele realizate pentru a afla valorile colesterolului sunt recomandate odată cu depășirea vârstei de 40 de ani, indiferent de sex. În cazul bărbaților, analiza colesterolului poate fi realizată începând cu vârsta de 20 de ani. Analiza colesterolului se recomandă a se repeta la fiecare cinci ani, pentru persoanele fără riscuri semnificative de boli cardiovasculare sau metabolice și la intervale mai scurte de timp, pentru persoanele cu tulburări cardiovasculare sau metabolice sau cu risc de a dezvolta astfel de afecțiuni. (2, 3, 4)

Anumite analize suplimentare, precum ecocardiograma (folosită pentru a obține o imagine a inimii), angiograma coronariană (recomandată după un eveniment cardiac acut), angiograma tomografică computerizată coronariană sau radiografia toracică sunt recomandate persoanelor cu riscuri sau afecțiuni cardiovasculare. (3, 4)

Analize pentru depistarea diabetului sau a prediabetului

Asociația Americană a Diabetului recomandă ca adulții cu vârsta de peste 45 de ani să fie examinați pentru diabetul de tip 2 la fiecare trei ani de către furnizorul lor de asistență medicală. În cazul persoanelor supraponderale, cu hipertensiune arterială, un stil de viață sedentar sau care prezintă alți factori de risc pentru diabet, examinarea ar putea începe mai devreme, odată cu împlinirea a 35 de ani. (2, 5, 6)

Examinări ale funcției vizuale

Analizele oculare de rutină, precum evaluarea vederii sau a motilității oculare, sunt recomandate încă din primele luni de viață, în mod ideal urmând a se repeta la fiecare 1-2 ani după vârsta de 5 ani. Persoanele fără simptome de probleme oculare sau factori de risc trebuie supuse unui screening inițial pentru depistarea bolilor oculare la vârsta de 40 de ani. (7, 8)

În cazul diabeticilor, examenul ocular trebuie repetat anual și poate începe mai devreme. De asemenea, persoanele cu probleme de vedere sau alți factori de risc pentru boli oculare, precum hipertensiune arteriala sau cu antecedente familiale de boli oculare, ar trebui să se prezinte la un oftalmolog pentru a stabili frecvența cu care trebuie să participe la examinări ale funcției oculare. (7, 8)

Investigații și analize urologice

Medicul urolog examinează organele genitale și prostata. Consultul este recomandat pentru depistarea afecțiunilor sistemului reno-urinar și ale sistemului reproductiv masculin. În cazul bărbaților, consultul urologic periodic este recomandat după vârsta de 50 de ani, sau chiar mai devreme celor care au antecedente familiale de boli urologice. (9, 10) 

Screening-ul de prostată, procedură folosită pentru depistarea cancerului de prostată în stadii incipiente, este recomandat cu precădere bărbaților cu risc mare de cancer prostatic, trecuți de 40 de ani, care au avut mai mult de o rudă de gradul I diagnosticată cu boala. A doua categorie de persoane cu risc pentru cancer de prostată o reprezintă afro-americani sau bărbații cu vârsta de peste 45 de ani care au o rudă de gradul I diagnosticată cu cancer de prostată înainte de 65 de ani. În cazul ambelor categorii, se recomandă repetarea analizelor la un interval de timp stabilit împreună cu medicul. (9, 10)

Investigații ale funcției pulmonare

Radiografia pulmonară, însoțită de spirometrie, testul utilizat pentru evaluarea funcției pulmonare, sunt recomandate tuturor fumătorilor, odată cu depășirea vârstei de 45 de ani sau în cazul apariției unor simptome inexplicabile, precum tuse persistentă, durere la respirație, oboseală accentuată, pierderea apetitului sau pierderea în greutate. (11, 12)

Alte recomandări

Controalele de rutină, precum controalele medicale generale, controalele stomatologice sau cele dermatologice, cât și testele de sânge, ar trebui repetate anual. De asemenea, dintre analizele recomandate între 40 și 50 de ani pot face parte și mamografia, analiza secrețiilor vaginale și examenul citologic Babeș-Papanicolau la femei. (1, 3, 5)

Ce presupune controlul medical periodic?

Evaluarea stării de sănătate începe întotdeauna prin efectuarea unui examen fizic și a anamnezei. Istoricul medical al pacientului (anamneza) și examenul fizic reprezintă părți esențiale ale examinării periodice a stării de sănătate. Istoricul pacientului este relevant pentru clinician, deoarece cu ajutorul său se pot obține detalii cu privire la starea actuală de sănătate a pacientului, factorii sociali care pot avea un impact asupra sănătății pacientului și istoricul familial de boli care afectează membrii familiei, date esențiale pentru stabilirea unui diagnostic. (1, 13, 14)

Examenul fizic, de asemenea, poate ajuta la obținerea unor informații esențiale cu privire la funcționarea organelor. În cadrul examinării fizice, medicul va putea aprecia starea de nutriție, eventuale modificări ale tegumentului sau ale aspectului fiziologic normal, dar și a staturii pacientului. Prin palpare, de asemenea, medicul va putea identifica edeme sau inflamații ale ganglionilor, dar și reacțiile pacientului. Auscultația, un alt mijloc de obținere a informației utilizat în timpul examenului fizic, poate ajuta la identificarea unor probleme de funcționare a plămânilor, inimii sau a altor organe din abdomen. (13, 14)


Data actualizare: 15-09-2021 | creare: 15-09-2021 | Vizite: 754
Bibliografie
(1) Periodic Medical Examinations - Disease Detection and Health Promotion, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1577673
(2) Periodic Medical Examinations, https://www.encyclopedia.com/medicine/divisions-diagnostics-and-procedures/medicine/periodic-health-examination
(3) Heart-Health Screenings, https://www.heart.org/en/health-topics/consumer-healthcare/what-is-cardiovascular-disease/heart-health-screenings
(4) Common medical tests to diagnose heart conditions, https://www.healthywa.wa.gov.au/Articles/A_E/Common-medical-tests-to-diagnose-heart-conditions
(5) Guidelines for Diabetes Screening, https://www.everydayhealth.com/diabetes/diabetes-screening-guidelines.aspx
(6) New diabetes guidelines lower screening age to 35 for some adults, https://www.nbcnews.com/news/amp/ncna1261225
(7) Vision Screening Recommendations, https://aapos.org/members/vision-screening-guidelines
(8) Get an Eye Disease Screening at 40, https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/screening
(9) Health checks you need to do based on your age, https://eshealth.com.au/kitbag/health-checks-you-need-do-based-your-age
(10) What’s the Recommended Age for a Prostate Exam? https://www.healthline.com/health/mens-health/age-for-prostate-exam
(11) 6 Medical Tests Every Smoker Needs, https://www.everydayhealth.com/lung-respiratory/stop-smoking/6-medical-tests-every-smoker-needs
(12) Lung cancer, https://www.nhs.uk/conditions/lung-cancer/
(13) Physical Examination, https://www.healthline.com/health/physical-examination
(14) Auscultation, https://www.healthline.com/health/auscultation
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: