Semne de deficiență de vitamina D

Semne de deficiență de vitamina D

©

Autor:

Semne de deficiență de vitamina D

Vitamina D este o vitamină liposolubilă, a cărei utilitate este recunoscută în dezvoltarea armonioasă a structurilor osoase È™i întreÈ›inerea acestora, prin creÈ™terea absorbÈ›iei calciului, magneziului È™i fosforului. Un nivel circulant al 25-hidroxicolecalciferol (25-OH-vitamina D) peste 30 ng/ml asigură menÈ›inerea în limite normale a nivelului de vitamina D (1).

Nivelul scăzut al vitaminei D este cauza majoră a osteoporezei în rândul adulÈ›ilor È™i rahitismului întâlnit în cadrul populaÈ›iei pediatrice. Numeroase alte studii È™i-au demonstrat contribuÈ›ia prin corelarea deficitului de vitamina D cu apariÈ›ia cancerului, depresiei, diabetului zaharat, bolilor autoimune, reprezentând în plus, un factor de risc în cadrul bolilor cardiovasculare (1).

Care sunt principalele surse de vitamina D?

50% până la 90% din vitamina D este determinată tegumentar în prezenÈ›a razelor ultraviolete tip UVB (din 7-dehidrocolesterol în colecalciferol sau vitamina D3), restul provenind din sursele alimentare. Dieta, precum È™i expunerea la soare timp de 20 minute, zilnic, cu acapararea a aproximativ 40% din suprafaÈ›a corporală reprezintă factori importanÈ›i ai repleÈ›iei rezervei deficitare de vitamina D È™i în prevenÈ›ia apariÈ›ei deficitului (1).

Printre alimentele care conÈ›in în mod natural vitamina D enumărăm: scoicile, creveÈ›ii, peÈ™tele (cod, macrou, somon, biban, sardine, păstrăv, ton, somn), ciupercile È™i albuÈ™ul de ou. În ceea ce priveÈ™te procentul cantitativ de vitamina D, se remarcă un nivel mai crescut al acesteia în carnea somonului sălbatic față de cel crescut în captivitate. Cu toate acestea, peÈ™tele de orice tip este considerat un aliment cu conÈ›inut bogat în acizi graÈ™i de tip omega 3, care prezintă rol de protecÈ›ie cardio-vasculară, fenomen benefic suplimentar față de conÈ›inutul său în vitamina D (2), (3).

Deficitul de vitamina D și populația la risc

Cauzele principale ale deficitului sunt aportul insuficient de alimente cu conÈ›inut bogat în vitamina D È™i imposibilitatea expunerii regulate la razele solare.

Afecțiuni de tipul sindroamelor de malabsorbție, precum boala celiacă, fibroza chistică, sindromul de intestin scurt, bypass gastric, pot conduce la apariția nivelului scăzut de vitamina D.

PopulaÈ›ia care asociază un risc crescut de a prezenta deficiență de vitamina D este reprezentată, în plus, de cei cu afecÈ›iuni hepatice È™i renale, principalul mecanism fiind cel de dezechilibru în cadrul hidroxilării enzimatice a vitaminei D la nivelul ficatului (25-hidroxicolecalciferol, precursorul formei active) È™i respectiv, de activare a acesteia la nivel renal (1, 25-dihidroxicolecalciferol, forma activă a vitaminei D) (1). Persoanele care suferă de obezitate (IMC >30 kg/m2) prezintă, de asemenea, un risc asociat (3).

Anumite medicamente pot fi responsabile pentru deficiența de vitamina D, prin eliberarea la nivel hepatic a enzimei p450 care degradează colecalciferolul (vitamina D3), respectiv ergocalciferolul (vitamina D2) . Medicamentele implicate sunt: fenobarbital, carbamazepina, dexametazona, nifedipina, spironolactona, clotrimazol, rifampincina (1).

Semnele și simptomele deficitului de vitamina D

Majoritatea pacienților care prezintă asociat deficit de vitamina D sunt asimptomatici. Cu toate acestea, pot fi prezente anumite simptome care să ridice suspiciunea acestei deficiențe.

În rândul adulÈ›ilor, de remarcat sunt următoarele:

  • instalarea slăbiciunii musculare,
  • fatigabilitate,
  • astenie,
  • dureri musculare,
  • fasciculaÈ›ii musculare,
  • stări depresive,
  • osteoporoză,
  • osteomalacie (matrice slab mineralizată).
  • Examenul obiectiv al adultului poate releva prezenÈ›a reacÈ›iei periostale.


Corespondentul osteomalaciei în cadrul populaÈ›iei pediatrice este rahitismului. Astfel, în rândul copiilor pot fi decelate:

  • tulburări de creÈ™tere,
  • modificări ale structurilor osoase sau fracturi,
  • letargie,
  • iritabilitate; drept semne ale instalării rahitismului (1), (3).


Un aspect important care relevă prezenÈ›a acestei afecÈ›iuni în rândul copiilor este preferinÈ›a acestora de a adopta poziÈ›ia în È™ezut pentru perioade prelungite È™i dezvoltarea tardivă a abilității motorii (când copilul face primii paÈ™i) (3). La examenul fizic poate fi decelată curbarea oaselor lungi ale membrelor inferioare (femur, tibie, peroneu), dar È™i alte semne specifice precum: curbarea humerusului, radiusului, ulnei, cifoză, frunte protruberantă, lărgirea epifizei distale a radiusului È™i respectiv, tibiei (3).

Elemente paraclinice de diagnostic

Nivelul de vitamina D este determinat prin evaluarea 25-hidroxicolecalciferol seric. Valorile cuprinse în intervalul 21-29 ng/ml (52, 5-72, 5 mmol/l) definesc insuficienÈ›a, iar o valoare mai mică de 20 ng/ml (<50 mmol/l) semnifică deficitul (3), (4). Pentru completarea diagnosticului pot fi necesare investigaÈ›ii suplimentare, precum nivelul seric al PTH (parathormonul).

Screening-ul se recomandă în rândul populaÈ›iei considerate la risc, È™i anume:

  • pacienÈ›ii care suferă de osteoporoză sau sindroame de malabsorbÈ›ie;
  • persoanele obeze;
  • persoanele care prezintă afecÈ›iuni care implică tulburarea metabolismului fosfo-calcic (boala cronică de rinichi) (3).

Data actualizare: 30-04-2019 | creare: 30-04-2019 | Vizite: 2628
Bibliografie
1. Vitamin D deficiency, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532266/
2. Vitamin D: rapid review, link: https://www.medscape.com/viewarticle/589256_3
3. Vitamin D deficiency and related disorders, link: https://emedicine.medscape.com/article/128762-overview
4. Vitamin D and chronic diseases, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5440113/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce procentul de masă grasă la copiii mici
  • DeficienÈ›a de vitamina D în sarcină poate creÈ™te riscul de scleroză multiplă la copii
  • Deficitul de vitamină D în sarcină È™i dificultățile de învățare la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum