Cooperarea poate fi molipsitoare, mai ales când beneficile pentru ceilalți sunt evidente

©

Autor:

Cooperarea poate fi molipsitoare, mai ales când beneficile pentru ceilalți sunt evidente
Un studiu recent arată că faptele bune sunt contagioase. Acest lucru este util mai ales în această perioadă de criză în care cooperarea poate reprezenta cheia succesului pentru prevenirea răspândirii infecției cu noul coronavirus. (1)
Studiul realizat de către cercetătorii de la Universitatea Texas din Austin a confirmat că suntem influențați de cei din jurul nostru chiar și atunci când vine vorba de faptele bune, cu beneficii reale pentru societate în ansamblul ei. Colaborarea este esențială mai ales în această perioadă în care purtarea măștilor și evitarea adunărilor reprezintă măsuri de precauție pentru a evita răspândirea virusului la cele mai vulnerabile categorii sociale. (2)

Pentru cercetare oamenii de știință au analizat numeroase studii publicate în ultimii 20 ani și au descoperit că dacă vedem o altă persoană făcând o faptă bună suntem „tentați” la rândul nostru să imităm acest comportament. Aceste rezultate s-au menținut pe tot cuprinsul lumii de la Asia, unde oamenii erau cel mai ușor influențabili la țările europene și America de Nord.

Un alt lucru interesant este că acest comportament pro-social a fost observat mai degrabă la cei care au fost martori ai unei fapte bune decât „primitori” ai acestui gest.

Cercetătorii recomandă transformarea regulilor din această periodă în sugestii pro-sociale cu efecte benefice pentru grupele cele mai predispuse la infecție. Astfel oamenii vor fi mult mai dispuși să adopte spălatul pe mâini și purtarea măștii dacă știe că așa îi va proteja pe cei de lângă ei.

sursa: University of Texas

Data actualizare: 27-05-2020 | creare: 27-05-2020 | Vizite: 563
Bibliografie
1. Cooperation Can Be Contagious Particularly When People See the Benefit for Others, https://liberalarts.utexas.edu/public-affairs/news/cooperation-can-be-contagious-particularly-when-people-see-the-benefit-for-others
2. Prosocial modeling: A meta-analytic review and synthesis, https://psycnet.apa.org/record/2020-31405-001
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!