Un nivel crescut al oxitocinei, asociat cu tulburarea hipersexuală

©

Autor:

Un nivel crescut al oxitocinei, asociat cu tulburarea hipersexuală
Bărbații cu sindromul hipersexualității, ce descrie un comportament sexual excesiv, pot avea niveluri mai mari de oxitocină în sânge decât bărbații fără această tulburare, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Endocrinologie Clinică și Metabolism al Societății Endocrine.
Tulburarea hipersexuală sau sindromul hipersexualității implică comportamente sexuale excesive și persistente, legate de diferite stări de dispoziție, cu o componentă de impulsivitate și pierderea controlului experimentată. Oxitocina, un hormon neuropeptidic produs de hipotalamus și secretat de glanda pituitară, joacă un rol esențial în comportamentul sexual, nivelurile anormale ale hormonului contribuind la tulburarea hipersexuală.

„Am descoperit că bărbații cu tulburare de comportament sexual compulsiv aveau niveluri mai mari de oxitocină, în comparație cu bărbații sănătoși. Terapia cognitiv-comportamentală a condus la o reducere atât a comportamentului hipersexual, cât și a nivelurilor de oxitocină”, a declarat autorul studiului, Andreas Chatzittofis, profesor la Facultatea de Medicină a Universității din Cipru din Nicosia.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat probe de sânge de la 64 de bărbați cu tulburare hipersexuală și 38 de bărbați sănătoși. Treizeci de bărbați cu tulburare hipersexuală au trecut printr-un program de terapie cognitiv-comportamentală, comportamentele lor sexuale modificându-se semnificativ la finalul perioadei de terapie. La evaluarea inițială, cercetătorii au observat o creștere importantă a nivelului de oxitocină din sângele participanților cu tulburare hipersexuală. În rândul persoanelor care au participat la programul de terapie cognitiv-comportamentală, nivelul de oxitocină a scăzut semnificativ.

„Oxitocina joacă un rol important în dependența de sex și poate fi o potențială țintă terapeutică pentru viitorul tratament farmacologic al tulburării hipersexuale”, a spus Chatzittofis.

sursa: News Medical

Data actualizare: 04-02-2022 | creare: 04-02-2022 | Vizite: 566
Bibliografie
Study finds higher levels of oxytocin in men with hypersexual disorder, link: https://www.news-medical.net/news/20220202/Study-finds-higher-levels-of-oxytocin-in-men-with-hypersexual-disorder.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!