Pentru o viață mai lungă, consumați zilnic două porții de fructe și trei porții de legume

©

Autor:

Pentru o viață mai lungă, consumați zilnic două porții de fructe și trei porții de legume

Consumul crescut de fructe și legume este asociat cu un risc mai mic de deces, potrivit datelor unui studiu în care au fost incluși peste două milioane de adulți. Cinci porții zilnice de fructe și legume, consumate sub forma a două porții de fructe și trei porții de legume, pot fi cantitatea și combinația optimă pentru o viață mai lungă.
Dietele bogate în fructe și legume contribuie la reducerea riscului pentru numeroase afecțiuni cronice de sănătate, inclusiv a bolilor cardiovasculare și a cancerului. Cu toate acestea, doar aproximativ unul din 10 adulți mănâncă suficiente fructe sau legume, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA. „În timp ce grupuri precum Asociația Americană a Inimii recomandă zilnic patru până la cinci porții de fructe și legume, consumatorii primesc probabil mesaje inconsistente despre ceea ce definește aportul zilnic optim de fructe și legume, cum ar fi cantitatea recomandată și ce alimente să includă și să evite” a spus autorul principal al studiului, Dong Wang, epidemiolog, nutriționist și membru al Facultății de Medicină Harvard.

Cercetătorii au analizat datele din studiul de sănătate al asistenților medicali și studiul de urmărire al profesioniștilor din domeniul sănătății, două studii în care peste 100. 000 de adulți au fost urmăriți timp de până la 30 de ani. Pentru analiză, cercetătorii au combinat, de asemenea, date despre aportul de fructe și legume din 26 de studii care au inclus aproximativ două milioane de participanți.

Analiza tuturor studiilor a arătat că aportul zilnic a aproximativ cinci porții de fructe și legume a fost asociat cu cel mai mic risc de deces. Consumul a mai mult de cinci porții nu a fost asociat cu beneficii suplimentare. De asemenea, consumul a aproximativ două porții zilnice de fructe și trei porții zilnice de legume a fost asociat cu cea mai mare longevitate. În comparație cu cei care au consumat două porții de fructe și legume pe zi, participanții care au consumat cinci porții pe zi de fructe și legume au avut un risc cu 13% mai mic de deces din toate cauzele.

 

Nu toate fructele și legumele au oferit aceleași beneficii. De exemplu, legumele cu amidon, precum mazărea și porumbul, sucurile de fructe și cartofii nu au fost asociate cu un risc redus de deces din toate cauzele. Pe de altă parte, legumele cu frunze verzi, precum și fructele și legumele bogate în betacaroten și vitamina C, au prezentat beneficii.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 05-03-2021 | creare: 05-03-2021 | Vizite: 213
Bibliografie
The right '5-a-day' mix is 2 fruit and 3 vegetable servings for longer life, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210301084519.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de fructe proaspete poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral
  • Consumul prenatal de fructe accelerează dezvoltarea cognitivă a bebelușului
  • Consumul crescut de fructe și legume te face mai fericit
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.