Copiii mici cu simptome ADHD au dimensiunea creierului redusă

©

Autor:

Copiii mici cu simptome ADHD au dimensiunea creierului redusă
Prima examinare coprehensivă a volumului cerebral la copiii preșcolari cu deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) a relevat anomalii în structura creierului prezente în stadiile incipiente de dezvoltare neurologică. Copiii de 4 ani cu simptome de ADHD au prezentat un volum redus al creierului în regiunile esențiale pentru controlul comportamentului. Rezultatele cercetărilor au fost prezentate în revista Journal of the International Neuropsychological Society.
Cercetătorii de la Kennedy Krieger Institute au folosit investigațiile RMN de înaltă rezoluție pentru a obține imaginea creierului a 90 de copii de 4 și 5 ani. Rezultatele au arătat că preșcolarii cu simptome de ADHD aveau un volum semnificativ mai redus în zone multiple din cortexul cerebral, inclusiv lobii frantal, temporal și parietal. Zonele cele mai reduse au fost acelea cunoscute pentru rolul esențial în controlul cognitiv și comportamental. Acest aspect confirmă ipoteza originii biologice a ADHD, cu manifestări cognitive și fizice pronunțate.

ADHD este o tulburare cu profunde implicații sociale și financiare, iar până acum au fost studiate doar cazurile de copii școlari, în pofida faptului că simptomele apar mult mai devreme de vârsta școlară. Rezultatele studiului de față ar putea fi folosite pentru a dezvolta noi metode de a descoperi prezența afecțiunii de timpuriu, precum și pentru a înțelege mai bine mecanismele neurologice asociate cu debutul bolii.

Aceste cercetări reprezintă prima fază a unui studiu ce va urmări o cohortă de copii preșcolari până la adolescență, în speranța de a identifica primele semne biologice ale riscului de a dezvolta ADHD.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 03-04-2018 | creare: 03-04-2018 | Vizite: 1096
Bibliografie
Younger aged children with symptoms of ADHD have reduced brain size, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180326140252.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Primele luni de viață într-un orfelinat asociate cu un țesut cerebral mult mai subțire în zonele creierului afectate de ADHD (studiu în România)
  • Omega 3 ar putea ajuta copiii cu ADHD
  • Copiii cu ADHD învață mai bine atunci când se mișcă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum