Boala Alzheimer poate avea rădăcini încă din uterul mamei

©

Autor:

Boala Alzheimer poate avea rădăcini încă din uterul mamei
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Columbia Britanică, reacțiile biochimice care produc boala Alzheimer ar putea începe încă din uter sau imediat după naștere, dacă fetusul sau nou-născutul nu primește suficientă vitamina A.

Aceste concluzii se bazează pe studiile efectuate pe șoareci modificați genetic și arată că suplimentele administrate nou-născuților cu deficiență de vitamina A ar putea fi eficiente în încetinirea acestei afecțiuni degenerative a creierului.

„Studiile noastre indică faptul că deficiența de vitamina A, chiar din timpul sarcinii, este nocivă pentru dezvoltarea creierului și are efecte pe termen lung ce pot facilita apariția bolii Alzheimer mai târziu în viață”, a spus Dr. Weihong Song, profesor de psihiatrie.

Prof. Weihong Song a folosit rezultatele cercetărilor anterioare, care au făcut legătura între nivelele scăzute de vitamina A și afecțiunile cognitive. Împreună cu colegii de la Spitalul de Copii al Universității de Medicină Chongqing a examinat efectele carenței de vitamina A în uter și imediat după naștere, pe cobai. În aceste stadii de dezvoltare se „programează” țesutul cerebral pentru tot restul vieții.

Potrivit rezultatelor, chiar și o deficiență minoră crește producerea proteinei beta amiloide, care formează plăcile ce în final ucid neuronii. De asemenea, la maturitate, șoarecii privați de vitamina A au avut rezulate mai proaste la testele standard de învățare și memorie.

Autorii sunt de părere că este posibilă o inversare a acestor efecte - șoarecii privați in uter de vitamina A s-au descurcat bine la teste dacă după naștere au primit suplimente. Tototdată, aceștia avertizează asupra excesului de vitamina A, care poate fi nociv, mai ales în sarcină. O dietă echilibrată este suficient pentru a asigura un aport optim.

Studiul a fost publicat în revista Acta Neuropathologica.

Sursa: EurekAlert

Data actualizare: 27-01-2017 | creare: 27-01-2017 | Vizite: 1147
Bibliografie
Roots of Alzheimer's disease can extend as far back as the womb, link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-01/uobc-roa012517.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Metode de prevenire a bolii Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum