Copiii sunt mai predispuși să mărturisească dacă anticipează o reacție pozitivă din partea părintelui

©

Autor:

Copiii sunt mai predispuși să mărturisească dacă anticipează o reacție pozitivă din partea părintelui
Chiar dacă cred că ar putea fi pedepsiți, copiii mai mari sunt mai predispuși decât copiii mici să mărturisească o greșeală. Totodată, copiii de toate vârstele care anticipează că părintele va fi mulțumit de mărturisire sunt mai predispuși să recunoască greșeala, decât s-o ascundă - chiar dacă ar putea fi pedepsiți.

Studiul Universității din Michigan analizează emoțiile pe care copiii le asociază cu minciuna și mărturisirea. De asemenea, studiul cercetează dacă aceste emoții au legătură cu tendința copilului de a recunoaște sau de a acoperi o greșeală, în situații din lumea reală.

Cercetătorii Craig Smith (University of Michigan) și Michael Rizzo (University of Maryland) au chestionat un mic grup de copii cu vârste între 4 și 9 ani cu privire la o serie de situații ipotetice în care copiii au „comis obrăznicii” și fie au mințit, fie au mărturisit. Copiii au fost întrebați cum cred că s-ar simți în aceste situații.

Copiii de 4-5 ani au fost mai predispuși să asocieze emoții pozitive cu minciuna și emoții negative cu mărturisirea. Aceștia au fost atrași de câștigul asociat cu ascunderea greșelii. În schimb, copiii de 7-9 ani au asociat mai degrabă sentimentul de vină cu minciuna și emoțiile pozitive cu mărturisirea. Aceștia au fost mai pregătiți să vorbească despre greșeala de a minți și corectitudinea mărturisirii.

O greșeală pe care o pot face părinții este să se repeadă la/ să bruscheze copilul care greșește. Astfel, doar vor asigura încercarea copilului de a ascunde greșelile. Potrivit autorilor, rezultatele studiului pot ajuta părinții să fie mai apropiați de copil. „Faceți-l pe copil să înțeleagă că îl veți asculta fără să vă înfuriați. Ca părinte, poate nu veți fi mulțumiți de cele auzite dar, dacă doriți să păstrați deschise canalele de comunicare, încercați să-i arătați că sunteți mulțumit de faptul că acesta vă spune adevărul”, a declarat Craig Smith.

Comunicarea deschisă este cu atât mai importantă în perioada adolescenței, când tinerii se confruntă cu chestiuni mai grave, cum ar fi consumul de alcool și droguri.

Sursa: EurekAlert

Data actualizare: 10-05-2019 | creare: 11-01-2017 | Vizite: 1326
Bibliografie
Children are more apt to confess misdeeds if they think parents will react positively, link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-01/uom-cam010917.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Psihologia copilului
  • Copilul școlar și telefonul mobil
  • Cum să spui NU copilului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum