Apariția tulburărilor psihotice ar putea fi indusă de medicamentele antiepileptice

Epilepsia constituie una dintre cele mai comune tulburări neurologice, iar persoanele cu epilepsie reprezintă un grup vulnerabil în ceea ce priveÈ™te problemele de ordin psihiatric. Mai multe informaÈ›ii despre epilepsie găsiÈ›i aici.
De asemenea, este la fel de posibil ca medicamentele folosite pentru controlul crizelor să crească riscul de apariție al simptomelor psihotice la anumiți indivizi.
Pentru a confirma această ipoteză, cercetătorii au consultat 2630 de dosare medicale ale pacienților cu epilepsie și au identificat printre aceștia 98 (3,7%) cu tulburări psihotice. Dintre ei, 14 (14.3%) au prezentat drept factor favorizant și declanșator, medicația antiepileptică. 10 dintre pacienții cu psihoză indusă de medicamente au fost femei și tot 10 prezentau un tip de epilepsie cunoscut sub denumirea de sindromul epilepsiei lobului temporal.
Studiul a concluzionat că, printre pacienții cu epilepsie care prezintă și simptome psihotice, 1 din 7 cazuri este posibil să fie atribuit medicamentelor antiepileptice. De asemenea, genul feminin, afectarea de tip epileptogen a lobului temporal, dar și administrarea levetiracetamului au fost puternic asociate cu tulburările psihotice.
Pentru validarea acestor informaÈ›ii sunt necesare studii mult mai ample, realizate pe un eÈ™antion È™i cu un grad de evidență mai mare. Rezultatele prezumptive permit însă o mai bună gestionare a psihozei la pacienÈ›ii cu epilepsie.
Principalele manifestări psihotice sunt reprezentate de dezorganizarea limbajului și a comportamentului, fiind asociate ideile delirante și halucinațiile.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 26-12-2018 | creare: 11-08-2016 | Vizite: 5023
Bibliografie
Some psychotic disorders may be induced by drugs designed to combat effects of epilepsy, https://medicalxpress.com/news/2016-08-psychotic-disorders-drugs-combat-effects.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Copiii încurajați de timpuriu de mame au mai târziu rezultate mai bune la matematică
- Suprimarea gândurilor - o tehnică eficientă pentru îmbunătățirea sănătății mintale?
- Este dependența de jocurile video o problemă de sănătate mentală?
- O nouă iluzie perceptuală identificată de oamenii de știință
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Psihoza si/sau antipsihoticele provoaca leziuni cerebrale?
- Epilepsie si regimul alimentar
- Psihoza paranoida
- Depresie/ psihoza/ schizofrenie
- Epilepsie generalizata
- Epilepsie
- Tulburare de personalitate instabil-emotionala de tip impulsiv
- Diagnostic epilepsie? De ce?
- Epilepsie focala temporala stanga farmacorezistenta