Creierul ne ajută ce să mâncăm în funcție de culoarea alimentelor
©
Autor: Airinei Camelia
Potrivit unui studiu desfășurat de Școala Internațională de Studii Avansate (SISSA) din Trieste, Italia, vederea este cel mai important simț utilizat de oameni în alegerile alimentare. Cecetătorii sugerează că, pentru a evalua aportul caloric, creierul folosește un cod bazat pe culori.
Spre deosebire de alte animale, care se bazează pe miros, omul are un organ vizual mult mai sofisticat - retina are trei clase de fotoreceptori reglați pentru trei benzi din spectrul vizibil. Ochiul uman este în mod particular eficient în a distinge roșu de verde. „Potrivit unor teorii, sistemul nostru vizual a evoluat astfel încât să poată observa cu ușurință fructele pe fundalul verde al frunzelor”, spune Raffaella Rumiati, specialistă în neuroștiințe și coordonatoare a studiului.
„Omul caută alimente nutritive și bogate în calorii, iar la alimentele naturale culoarea este un indiciu al numărului de calorii”, spune Francesco Foroni, cercetător SISSA. „Cu cât un aliment neprocesat este mai roșu, cu atât este mai nutritiv, în timp ce alimentele verzi sunt mai sărace în calorii. Este clar că sistemul nostru vizual s-a adaptat la această realitate.”
„Participanții la axperimentul nostru au considerat alimentele roșii ca fiind mai calorice, iar pe cele verzi cel mai puțin nutritive. Același lucru a fost valabil și pentru alimentele gătite, la care culoarea pălește.”, spune Giulio Pergola, cercetător la universtatea din Bari și unul dintre autorii studiului. Pentru a confirma aceste rezultate, în cadrul experimentului nu s-a observat aceeași preferință a culorilor pentru alte obiecte, în afară de alimente.
Autorii studiului propun utilizarea acestor informații în domeniul sănătății publice. „În toată lumea se fac eforturi pentru a încuraja o alimentație sănătoasă. Unele țări propun interzicerea anumitor produse, sau avertizări postate pe etichetele produsului, asemenea celor de pe pachetele de țigarete. De ce nu am putea folosi și culorile?”, spune Rumiati.
Sursa: Science Daily
Spre deosebire de alte animale, care se bazează pe miros, omul are un organ vizual mult mai sofisticat - retina are trei clase de fotoreceptori reglați pentru trei benzi din spectrul vizibil. Ochiul uman este în mod particular eficient în a distinge roșu de verde. „Potrivit unor teorii, sistemul nostru vizual a evoluat astfel încât să poată observa cu ușurință fructele pe fundalul verde al frunzelor”, spune Raffaella Rumiati, specialistă în neuroștiințe și coordonatoare a studiului.
„Omul caută alimente nutritive și bogate în calorii, iar la alimentele naturale culoarea este un indiciu al numărului de calorii”, spune Francesco Foroni, cercetător SISSA. „Cu cât un aliment neprocesat este mai roșu, cu atât este mai nutritiv, în timp ce alimentele verzi sunt mai sărace în calorii. Este clar că sistemul nostru vizual s-a adaptat la această realitate.”
„Participanții la axperimentul nostru au considerat alimentele roșii ca fiind mai calorice, iar pe cele verzi cel mai puțin nutritive. Același lucru a fost valabil și pentru alimentele gătite, la care culoarea pălește.”, spune Giulio Pergola, cercetător la universtatea din Bari și unul dintre autorii studiului. Pentru a confirma aceste rezultate, în cadrul experimentului nu s-a observat aceeași preferință a culorilor pentru alte obiecte, în afară de alimente.
Autorii studiului propun utilizarea acestor informații în domeniul sănătății publice. „În toată lumea se fac eforturi pentru a încuraja o alimentație sănătoasă. Unele țări propun interzicerea anumitor produse, sau avertizări postate pe etichetele produsului, asemenea celor de pe pachetele de țigarete. De ce nu am putea folosi și culorile?”, spune Rumiati.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 26-03-2019 | creare: 15-11-2016 | Vizite: 976
Bibliografie
Red is good: The brain uses color to help us choose what to eat, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/11/161114081903.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Monitorizarea zilnică a greutății corporale poate ajuta la pierderea în greutate
- Cercetările arată o relație reciprocă între astm și diabetul de tip 2
- Riscul de diabet tip 2 crește foarte mult la persoanele născute prematur sau care sunt supraponderale la 20 de ani
- Un medicament experimental previne afecțiunile oculare asociate diabetului
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni