Un test respirator ar putea înlocui măsurarea glicemiei prin înțeparea degetului

©

Autor:

Un test respirator ar putea înlocui măsurarea glicemiei prin înțeparea degetului
Un test respirator nedureros ar putea înlocui necesitatea testării zilnice a glicemiei prin înțepare pentru pacienții cu diabet.

Oamenii de știință au descoperit de ceva vreme că anumiți câini pot fi antrenați să depisteze momentele când o persoană urmează să sufere un atac de hipoglicemie din cauza lipsei de glucoză. Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au izolat compușii chimici care emit anumite substanțe percepute de câinii antrenați. Este vorba de izopren, un compus chimic întâlnit în respirație. Se consideră că este un produs a colesterolului, însă nu se cunoaște exact motivul pentru care este prezent în cantitate mai mare în cazul scăderii nivelului de zahăr din sânge.

Oamenii nu pot detecta izoprenul din respirație, dar câinii da, ceea ce a dus a antrenarea lor în acest scop. Hipoglicemia poate cauza tremurături, dezorientare sau oboseală, iar dacă pacientului nu îi este reglat nivelul glicemiei, poate suferi convulsii, leziuni la nivelul sistemului nervos sau pierderea conștienței. La pacienții cu diabet aceste episoade pot să apară frecvent.

În urma testelor clinice și de laborator s-a observat că nivelul de izopren crește considerabil  în cazul instalării hipoglicemiei, putând fi detectat de către câinii antrenați.

Rezultatele cercetărilor au fost publicate în jurnalul Diabetes Care.

Pe baza acestor cercetări ar putea fi dezvolat un test respirator pentru detectarea acestui compus chimic - izoprenul și implicit, reglarea glicemiei, fără a fi necesară și analiza sângelui.

Sursa: Telegraph

Data actualizare: 29-06-2016 | creare: 29-06-2016 | Vizite: 3255
Bibliografie
Painless breath test could replace daily finger prick for diabetics, link: https://www.telegraph.co.uk/science/2016/06/27/painless-breath-test-could-replace-daily-finger-prick-for-diabet/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Persoanele care muncesc mult peste norma obișnuită au un risc mai mare de diabet
  • MIT: Consumul ridicat de dulciuri poate provoca diabet
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  •