Cum a afectat COVID-19 sănătatea psihică a indivizilor: o analiză completă, realizată de o echipă internațională de cercetători

©

Autor:

Cum a afectat COVID-19 sănătatea psihică a indivizilor: o analiză completă, realizată de o echipă internațională de cercetători
Pandemia COVID-19 a perturbat viața de zi cu zi a oamenilor din întreaga lume, multiple studii confirmând impactul psihologic negativ al izolării sociale, identificată ca un factor important care a contribuit la experiențele negative legate de COVID-19. Cu toate acestea, studiile nu au analizat potențialele efecte pozitive sau negative în funcție de criterii specifice, precum de etapa pandemiei sau de evenimentele stresante specifice COVID-19. Un nou studiu, publicat în revista PLOS One, a explorat experiențele pe care populația generală le-a avut în timpul pandemiei, precum și asocierea experiențelor cu evenimentele stresante specifice pandemiei.
Studiul a avut trei obiective, unul dintre acestea fiind cel de investigare a factorilor care ar putea măsura experiențele psihice legate de COVID-19, folosind o abordare centrată pe persoană pentru identificarea profilurilor de bază ale acestor experiențe. Studiul a inclus o cohortă de subiecți care au completat în mod anonim un sondaj online postat pe Amazon‘s Mechanical Turk (MTURK). Sondajul, care și-a propus să determine experiențele pe care participanții le-au avut în fazele incipiente ale pandemiei, conținea șapte itemi evaluați pe o scară de șase puncte, care a variat de la total dezacord la total de acord.

Cercetătorii au clasificat subiecții în funcție de profilul acestora în patru grupuri distincte (predominant pozitiv, moderat mixt, predominant negativ sau puternic mixt), în funcție de cum au clasificat aceștia experientele din timpul pandemiei. Rezultatele au arătat că aproximativ 23% dintre participanții au fost identificați ca fiind „predominant pozitivi”, puțin peste 46% au fost considerați „moderat amestecați”, în timp ce aproximativ 23% au fost clasificați ca fiind „predominant negativi”. În ceea ce privește proporția celor identificați drept „foarte mixti”, aceasta nu a depășit 8%.

Bărbații au fost mai frecvent încadrați în grupurile cu sentimente mixte cu privire la efectele pandemiei, în timp ce femeile au fost mai frecvent în grupul „predominant negativ”. Persoanele cu venituri mici au fost suprareprezente în profilurile „predominat negative”, în timp ce, în cazul celor cu venituri ridicate, profilul lor a fost mai frecvent „predominat pozitiv”, ceea ce denotă faptul că situația financiară sau sexul sunt factori care influențează modul în care pandemia a afectat sănătatea psihică a indivizilor. Studiul subliniază că experiențele din fazele incipiente ale pandemiei nu pot fi definite unilateral negative sau pozitive, deoarece multe dintre experiențe au fost diverse și complexe.

sursa: News Medical
foto: eugenegurkov / Shutterstock.com

Data actualizare: 25-07-2022 | creare: 25-07-2022 | Vizite: 244
Bibliografie
The diverse psychological impacts of the COVID-19 pandemic, https://www.news-medical.net/news/20220629/The-diverse-psychological-impacts-of-the-COVID-19-pandemic.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Viața de zi cu zi în epoca pandemiei de coronavirus
  • Studiu: efectele distanțării sociale în pandemia de gripă 1918
  • O istorie a pandemiilor care au afectat omenirea - și ce am învățat
  •