Cum combatem celulita - ce funcționează și ce nu

©

Autor:

Cum combatem celulita - ce funcționează și ce nu

Celulita este o problemă cu care se confruntă mulți oameni, dar mai ales femeile. Datele existente spun că afectează aproximativ 90% dintre femei și 10% dintre bărbați. În ciuda prezenței sale pe scară largă există mulți producători care promit ameliorarea aspectului celulitei. Ce funcționează și ce nu? Despre aceste lucruri vom discuta mai jos, asta nu înainte de a afla ce este celulita și de ce apare. (1, 2)

Ce este celulita și de ce apare

Celulita se manifestă prin piele inegală pe șolduri, fese și coapse. Apare atunci când pielea care acoperă anumite zone cu grăsime este trasă în jos spre țesutul conjunctiv. Drept urmare, apare pielea dispusă inegal sau pielea în valuri.

Prezența celulitei depinde de gene, procentul de grăsime din corp și vârstă. De asemenea, grosimea pielii afectează aspectul celulitei. Ca regulă generală, persoanele pot dezvolta celulită indiferent de greutate și de forma corporală. Celulita este mai vizibilă dacă ești însărcinată, ești sedentar, te-ai îngrășat brusc, au o dietă nesănătoasă, suferi de dezechilibre hormonale. (3)

Cum combatem celulita

Cremele și alte tratamente topice pot ameliora aspectul celulitei însă nu sunt eficiente pe termen lung. Astfel de produse trebuie aplicate zilnic sau de două ori pe zi pentru a fie eficiente. Cum funcționează? Pe de-o parte strâng pielea și îi oferă un aspect mai ferm iar pe de altă parte o hidratează, reducând aspectul de celulită.

Ce tipuri de produse există? Poate cel mai cunoscut este tratamentul anti-celulitic pe bază de cafeină. Se crede că acest ingredient stimulează fluxul sanguin și are efect diuretic. (4)

Un alt ingredient popular este retinolul. Produsele cu un conținut de 0,3% retinol promit reducerea aspectului celulitei prin îngroșarea epidermei. Totuși, este necesar să folosești crema minimum șase luni pentru a observa efecte. Pe de altă parte, folosirea produselor pe bază de retinol poate crește sensibilitatea la soare, deci trebuie să aplici o cremă de protecție solară pe durata sezonului cald și poate provoca efecte secundare precum uscăciune, roșeală și decojirea pielii. (5, 6)

Cercetările existente au avut rezultate variate. Un studiu interesant publicat în anul 2011 arată că folosirea regulată a cremelor anti-celulitice îmbunătățește aspectul pielii dacă este combinată cu dieta alimentară. (7)

Tratamente eficiente în tratarea celulitei

Există mai multe proceduri cosmetice și medicale care ameliorează pe termen lung aspectul celulitei. Mai jos sunt cele mai importante dintre ele.

Tratamentul laser

Prin folosirea laserului se nivelează porțiunea tare de piele care oferă aspectul de celulită. Tratamentul ajută la ameliorarea celulitei timp de cel puțin un an. Totuși este nevoie să reiei tratamentul deoarece revine aspectul de celulită. (8)

Subincizie

Subincizia constă în introducerea unui ac sub piele pentru a muia pielea tare care oferă aspectul specific celulitei. Un studiu realizat pe câteva sute de pacienți arată că tratamentul este eficient pentru 99% dintre voluntari. Vestea și mai bună este că celulita este ameliorată și nu mai este nevoie de noi tratamente cel puțin doi ani. (9)

Subincizie asistată de vacuum

Această formă de tratament similar subinciziei poate ameliora aspectul celulitei. Tratamentul constă în introducerea unui dispozitiv care taie anumite legături de sub piele pentru a-i oferi un aspect uniform. Mai mult, dispozitivul este mișcat pentru a elimina pielea inegală. Poate fi eficient până la trei ani. (10)

Carboxiterapie

Procedura constă în introducerea de dioxid de carbon sub piele. După opt tratamente rezultatele sunt semnificative. Totuși, există riscul de vânătăi pe piele și de disconfort în timpul tratamentului. (11)

Endermologie

Tratamentul care poate fi urmat la spa-uri și alte saloane de înfrumusețare constă în masaj profund și ridicarea pielii cu un dispozitiv cu vacuum. Un tratament durează 45 de minute și sunt necesare mai multe sesiuni pentru rezultate vizibile. Studiile nu arată o reducere a celulitei, însă persoanele care au urmat tratamentul au avut pielea mai fină. Pentru a te bucura de rezultate este necesar să mergi periodic la endermologie, deoarece la doar o lună de la încetarea tratamentului revine și celulita. (12, 13)

Ionitermie

Ionitermia este un alt tratament cosmetic pentru reducerea aspectului celulitei. Pentru acest tratament se folosesc combinații de alge și argilă. Apoi zona cu probleme este acoperită de electrozi și ulterior acoperită cu plastic. Pentru unele persoane curentul ușor transmit poate cauza disconfort și chiar durere. (14, 15)

Tratamentul ajută la ameliorarea aspectului zonei afectate de celulită iar efectele durează 12-18 ore.

Radiofrecvență

Prin radiofrecvență celulita este încălzită. Dispozitivele care combină radiofrecvența cu tratamentul laser și masajul reduce și mai mult aspectul zonei afectate de celulită. (16)

Unele participante observă schimbări însă rezultatele sunt de scurtă durată. Este nevoie de mai multe tratamente pentru a observa chiar și schimbări minore. (17)

Criolipoliză

Criolipoliza este o procedură noninvazivă prin care se îngheață celulele adipoase de sub piele. Drept urmare, acestea se rup iar conținutul lor este reabsorbit de piele. Este nevoie de minimum 3-4 luni de tratament pentru a observa efectele. (18, 19)

Terapie cu unde acustice

Acest tratament cosmetic promite reducerea aspectului zonei afectate de celulită. Se bazează pe vibrația țesutului conjunctiv. Astfel, este stimulată producția de colagen. Mai mult, se îmbunătățește textura, aspectul și elasticitatea pielii. Ca și în alte cazuri este nevoie de minimum 8-10 tratamente pentru a vedea rezultate și similar altor forme de tratament cosmetic, efectele au o durată limitată. (20, 21)

Microdermabraziune

Microdermabraziunea constă în exfolierea pielii afectate de celulită folosind cristale de sare sau oxid de aluminiu. Prin exfoloiere se îndepărtează celulele moarte și se stimulează producția de celule noi. Se crede că acest proces duce la un aspect natural și neted al pielii afectate de celulită. Sunt necesare mai multe tratamente. (22)

Remedii pentru reducerea aspectului celulitei

Pe lângă tratamentele de mai sus există și alte modalități prin care poți reduce aspectul celulitei. Acestea includ:

  • Exercițiile fizice – mișcarea reduce nivelul de grăsime din corp și poate oferi pielii un aspect mai neted. Pentru efecte de durată îmbină exercițiile aerobice cu ridicarea de greutăți. Astfel, vei obține un corp tonifiat și bine definit (23, 24)
  • Perierea uscată (dry brushing) – prin mișcări ușoare asupra pielii se stimulează circulația sanguină și fluxul limfatic. De asemenea, se îndepărtează celulele moarte și se stimulează producția de noi celule. Se poate folosi o perie cu peri moi sau o lufă. Masează pielea timp de 3-5 minute, preferabil înainte de duș. Oferă un aspect mai fin, însă pentru rezultate de durată tratamentul trebuie realizat de 1-2 ori pe zi. La încetarea perierii, pielea va deveni din nou aspră și lipsită de vitalitate deci tratamentul trebuie menținut (25, 26)
  • Urmarea unei diete sănătoase și echilibrate – pierderea excesului ponderal printr-o alimentație echilibrată și variată ajută la reducerea aspectului celulitei. Pentru o piele cu aspect sănătos redu consumul de produse procesate și cu zahăr. Acestea pot duce la acumularea de toxine și grăsimi în organism. De asemenea, deshidratarea poate scoate mai mult în evidență celulita. În plus, un consum regulat de apă ajută la eliminarea toxinelor (27)


Celulita afectează majoritatea femeilor. Dacă loțiunile anticelulitice sau tratamentele cosmetice ajută la ameliorarea celulitei pe termen scurt, tratamentele medicale pot ajuta la atenuarea sa pe termen lung, 1-2 ani. Cu toate acestea nu există o soluție definitivă pentru a scăpa de celulită. Tratamentele specifice ar trebui îmbinate cu alimentația sănătoasă și sportul pentru rezultate de durată.


Data actualizare: 20-05-2022 | creare: 20-05-2022 | Vizite: 921
Bibliografie
1. Is Cellulite Forever?, link: https://www.scientificamerican.com/article/is-cellulite-forever/
2. Evaluation of anti-cellulite efficacy: a topical cosmetic treatment for cellulite blemishes - a multifunctional formulation, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21839033/
3. Cellulite: a cosmetic or systemic issue? Contemporary views on the etiopathogenesis of cellulite, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6232550/
4. Evaluation of the effects of caffeine in the microcirculation and edema on thighs and buttocks using the orthogonal polarization spectral imaging and clinical parameters, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17524126/
5. A randomized, placebo-controlled trial of topical retinol in the treatment of cellulite, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11702613/
6. An integral topical gel for cellulite reduction: results from a double-blind, randomized, placebo-controlled evaluation of efficacy, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3933246/
7. Benefit of a topical slimming cream in conjunction with dietary advice, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3206221/
8. A Multicenter Study for Cellulite Treatment Using a 1440-nm Nd:YAG Wavelength Laser with Side-Firing Fiber, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5127477/
9. A Multicenter Pivotal Study to Evaluate Tissue Stabilized-Guided Subcision Using the Cellfina Device for the Treatment of Cellulite With 3-Year Follow-Up, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28661995/
10. Multicenter study of vacuum-assisted precise tissue release for the treatment of cellulite in a cohort of 112 Italian women assessed with cellulite dimples scale at rest, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31648594/
11. Effectiveness of carboxytherapy in the treatment of cellulite in healthy women: a pilot study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27578994/
12. Noninvasive mechanical body contouring: (Endermologie) a one-year clinical outcome study update, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9502849/
13. An alternative treatment modality for cellulite: LPG endermologie, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23581834/
14. Treatment for cellulite, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6374708/
15. Ionithermie Cellulite Treatment Review: Is It Safe? , link: https://www.consumerhealthdigest.com/cellulite-cream-reviews/ionithermie-cellulite-treatment.html
16. Cellulite treatment using a novel combination radiofrequency, infrared light, and mechanical tissue manipulation device, link: https://www.researchgate.net/publication/7241773_Cellulite_treatment_using_a_novel_combination_radiofrequency_infrared_light_and_mechanical_tissue_manipulation_device
17. A multicenter study of cellulite treatment with a variable emission radio frequency system, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19222519/
18. Cryolipolysis for noninvasive body contouring: clinical efficacy and patient satisfaction, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4079633/
19. Effectiveness and Safety of Contrast Cryolipolysis for Subcutaneous-Fat Reduction, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6304526/
20. Acoustic wave therapy for cellulite, body shaping and fat reduction, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27997260/
21. Placebo controlled, prospectively randomized, double-blinded study for the investigation of the effectiveness and safety of the acoustic wave therapy (AWT(®)) for cellulite treatment, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23688206/
22. Effects of microdermabrasion on skin rejuvenation, link: https://www.researchgate.net/publication/257887821_Effects_of_microdermabrasion_on_skin_rejuvenation
23. Exercise-Based Approaches to the Treatment of Cellulite, link: https://www.researchgate.net/publication/334552669_Exercise-Based_Approaches_to_the_Treatment_of_Cellulite
24. 8 of the best exercises to help get rid of cellulite, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/cellulite-exercises
25. Treatment of cellulite based on the hypothesis of a novel physiopathology, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3114606/
26. The Truth About Dry Brushing and What It Does for You, link: https://health.clevelandclinic.org/the-truth-about-dry-brushing-and-what-it-does-for-you/
27. Does A Controlled Diet Improve Cellulite? , link: https://www.researchgate.net/publication/305731685_Does_A_Controlled_Diet_Improve_Cellulite
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mituri despre celulită pe care e foarte posibil să le crezi
  • Există șanse să scapi de celulită?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum