Cum influențează menopauza microbiomul intestinal?

©

Autor:

Cum influențează menopauza microbiomul intestinal?
Riscul de a dezvolta boli cronice legate de vârstă la femeile aflate la menopauză crește în contextul modificărilor valorilor estradiolului și a celorlalți hormoni sexuali ovarieni.
Scăderea estrogenilor influențează microbiomul intestinal, contribuind indirect la tulburările de sănătate asociate menopauzei.

Un studiu publicat recent în International Journal of Women’s Health corelează sănătatea microbiomului intestinal cu apariția menopauzei și unele afecțiuni cronice.

Tranziția spre menopauză presupune reducerea numărului de foliculi ovarieni, fluctuația progesteronului și estradiolului, cicluri menstruale anormale cu sau fără ovulație. După menopauză, țesuturile adipoase devin principala sursă de estrogen.

Faza de tranziție la menopauză implică simptome vasomotorii, modificări ale dispoziției și somnului, simptome genito-urinare (uscăciune și atrofie vaginală), posibilitatea apariției osteoporozei.

Un microbiom intestinal sănătos reglează homeostazia organismului, cu reglarea metabolică a componentelor dietetice. Microbiomul intestinal poate stimula inflamația prin sinteza lipopolizaharidei (LPS), influențează sistemul nervos prin axa microbiom-intestin-creier, dar și alte căi metabolice, imune și neuroendocrine.

Obezitatea, cancerul colorectal, depresia, bolile cardiovasculare, diabetul zaharat și bolile inflamatorii intestinale pot altera compoziția microbiomului intestinal.

Cum influențează menopauza microbiomul intestinal?

Oamenii de știință au observat modificări specifice atât înainte, cât și după declanșarea menopauzei. La femeile aflate la menopauză, bacteriile precum Prevotella sp., Bacteroides sp., Sutterella wadsworthensis, Dorea sp. și Veillonella, sunt diminuate în concentrație. Femeile cu insuficiență ovariană prematură au o concentrație mare de Lachnobacterium, Butyricimonas, Sutterella și Dorea și o diminuare a speciilor de Faecalibacterium, Bulleidia și Firmicutes.

Mai mult, concentrațiile plasmatice de progesteron pot fi prezise prin analiza microogranismelor de la nivel intestinal. Persoanele de sex feminin cu HIV, peste 50 de ani, au prezentat o diversitate mai mare a microbiomului intestinal. Modificările microbiomului intestinal cresc susceptibilitatea unui individ la multe boli. Scăderea Ruminococcus sp. crește vulnerabilitatea la boala Crohn, iar creșterea Prevotella și Sutterella în intestin au fost asociate cu obezitatea.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege deplin modul în care menopauza influențează microbiomul intestinal, prin scăderea estradiolului și a progesteronului și suprimarea sistemului imunitar.

sursa: News Medical
foto: Christoph Burgsted / Shutterstock.com

Data actualizare: 31-08-2022 | creare: 31-08-2022 | Vizite: 636
Bibliografie
How does the human gut microbiome impact menopause?, link: https://www.news-medical.net/news/20220824/How-does-the-human-gut-microbiome-impact-menopause.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Menopauza si tulburarile psihice
  • Ce este premenopauza - perimenopauza?
  • Sexul la vârsta menopauzei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum