Cum putem crește răspunsul imun la vaccinuri la populația vârstnică?

©

Autor:

Cum putem crește răspunsul imun la vaccinuri la populația vârstnică?

În urma pandemiei COVID-19, s-a observat că persoanele în vârstă au o mortalitate și morbiditate mai mare și prin urmare, este necesară înțelegerea sistemului imun la această categorie de vârstă. Pentru a crește supraviețuirea la bătrâni, este important de aflat cum putem stimula răspunsul imun la vârstnici după administrarea vaccinului.
Un nou studiu efectuat de un grup de imunologi arată că sistemul imun al cobailor în vârstă poate fi stimulat de o cremă pentru negi genitali (veruci genitale). Totuși, încă nu se recomandă utilizarea acesteia acasă. Studiul a fost publicat în revista online eLife.

Având în vedere că atât cobaii cât și vârstnicii prezintă aproximativ aceleași modificări ale sistemului imun dependente de vârstă, se așteaptă ca descoperirea să crească efectele benefice ale vaccinurilor la bătrâni.

Pe măsură ce îmbătrânim, funcția sistemului imun se reduce iar susceptibilitatea la infecții crește. Mai mult, o dată cu înaintarea în vârstă, suntem mai puțin capabili să generăm imunitate protectivă după ce ne vaccinăm. După explicarea mecanismelor moleculare și celulare din spatele răspunsului slab la vaccin al bătrânilor, cercetătorii au ajuns la concluzia că un tratament existent împotriva negilor genitali ar putea ajuta la stimularea imunității, prin combaterea efectelor a două celule imune: celulele T helper foliculare și celulele dendritice.

Vaccinurile stimulează dezvoltarea de anticorpi, care blochează patogenii ce infectează gazda. Anticorpii sunt secretați de celule cu originea în centrul germinal, care se formează după infectarea gazdei sau după vaccinare. O dată cu înaintarea în vârstă, reacția acestor centrii germinali scade. Celulele T helper foliculare sunt esențiale pentru răspunsul centrului germinal. Cercetătorii au studiat cauzele pentru care numărul de celule T helper foliculare scade cu vârsta, încercând să găsească o cale de stimulare a lor după administrarea vaccinului.

Ei au descoperit că atât cobaii în vârstă cât și bătrânii dezvoltă mai puține celule T helper foliculare după vaccinare, ceea ce se corelează cu un răspuns slab din partea centrului germinal și al anticorpilor. Motivul pentru acest lucru este faptul că celule T helper primeau mai puțini stimuli de la restul celulelor imune. Din această cauză, cercetătorii s-au gândit că aplicarea unei creme și anume Imiquimod (utilizată în tratamentul negilor genitali la om) la locul administrării vaccinului ar crește numărul de celulele stimulatoare și de celule T helper foliculare. Mai mult, această cremă a prevenit și defectele dependente de vârstă ale altor celule imune și anume celulele dendritice. Rezultatele arată că defectele de formare a celulelor T helper foliculare nu sunt ireversibile, putând fi prevenite medicamentos.

Sunt necesare mai multe studii care să demonstreze eficacitatea acestui tratament asupra răspunsului centrului germinal, care suferă modificări o dată cu înaintarea în vârstă.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 13-04-2020 | creare: 13-04-2020 | Vizite: 533
Bibliografie
How to boost immune response to vaccines in older people: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200327113752.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cancerul și sistemul imunitar
  • Imunostimulente de origine naturală
  • Antibioticele ar putea afecta sistemul imunitar și dezvoltarea neuronilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum