Cum să ai grijă de sănătatea mentală în perioada de carantină

Cum să ai grijă de sănătatea mentală în perioada de carantină

©

Autor:

Cum să ai grijă de sănătatea mentală în perioada de carantină
Numărul infecÈ›iilor cu noul coronavirus continuă să crească în lumea întreagă È™i una dintre cele mai bune strategii pentru a preveni infecÈ›ia este izolarea socială.
Cu atât mai mult, persoanele suspecte de COVId-19 trebuie să se autoizoleze, pentru a-i proteja pe cei din jur. Perioada recomandată de carantină este de 14 zile.

În timp ce îngrijorarea colectivă se îndreaptă spre hârtia igienică suficientă, conserve, gustări, sau poate medicamente pentru bolile cronice, una dintre cele mai mari provocări ale carantinei este păstrarea sănătății mentale optime.

„Statul È™i lucratul de acasă poate suna ca o vacanță neaÈ™teptată, însă în realitate izolarea, lipsa unui program È™i să nu ai nimic de făcut poate reprezenta reÈ›eta ideală pentru depresie”, afirmă Claudia W. Allen, directoarea Family Stress Clinic È™i a departamentului de È™tiinÈ›a comportamentală de la University of Virginia's School of Medicine. Mai jos sunt câteva sugestii oferite de dumneaei pentru a ne păstra psihicul sănătos în izolare:

Îmbracă-te frumos

Nu dormi până târziu È™i nu lucra în pijamale. Păstrează o rutină de dimineață, ca în mod normal.

Păstrează o rutină

Dacă lucrezi de acasă urmează un program de lucru (dat telefoane, răspuns emailuri, pauze, etc.), la fel È™i pentru perioada de după orele de ucru (exerciÈ›ii, citit, treburi în casă, etc.). Scrie programul - te va ajuta să-È›i păstrezi echilibrul psihic.

Planifică-È›i săptămâna

Fă astfel încât zilele de weekend să fie diferite în activități, iar zilele săptămânii să nu fie monotone.

Ieși afară

Bucură-te de soare È™i copaci dacă eÈ™ti norocos să ai curte sau să stai aproape de un spaÈ›iu împădurit. Iar dacă trebuie neapărat să stai în casă urmează un program de exerciÈ›ii zifice online. Ai putea chiar să-È›i stabileÈ™i câteva obiective SMART: specifice, măsurabile, realizabile, realistice È™i cu perioadă de timp.

Preia inițiativa

Nu lăsa zilele să treacă de la sine. Fă ceva în timpul liber: învață un meÈ™teÈ™ug, repară ceva ce ai tot amânat.

Nu te lăsa acaparat de rețelele de socializare

Rezistă atracÈ›iei de a pierde timpul în faÈ›a telefonului, cu imagini care îÈ›i trec prin faÈ›a ochilor. În schimb, ia legătura cu prieteni, colegi sau rude, faceÈ›i teleconferinÈ›e. Socializează cu adevărat.

Ajută

Ajută-i așa cum poți pe cei mai vulnerabili din jur. O vorbă bună face mult.

Creează-ți propriul spațiu

Ne putem referi atât la spaÈ›iu fizic, cât È™i psihic:
  • Dacă stai cu mai multe persoane, este bine să aveÈ›i perioade de timp petrecute împreună, dar È™i fiecare să aibă timp pentru sine, pentru a evita iritările coabitării.
  • DistanÈ›ează-te de frustrarea pe care È›i-o poate produce situaÈ›ia în care te afli. Păstrarea unui jurnal te poate ajtuta să fii observator al experienÈ›ei, să reduci neplăcerile È™i să vezi aspectele pozitive.

sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 17-03-2020 | creare: 17-03-2020 | Vizite: 748
Bibliografie
How to protect your mental health during a quarantine, link: https://medicalxpress.com/news/2020-03-mental-health-quarantine.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Izolarea socială afectează negativ prognosticul pacienÈ›ilor cu boli cardiovasculare
  • Izolarea socială este asociată unui risc mai mare de mortalitate prematură
  • Structura creierului este influenÈ›ată de mediul social. Concluziile unui studiu desfășurat în Antarctica
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum