Noul vaccin împotriva COVID-19 în curs de desfășurare
Autor: Dr. Purtan Teodora
În scopul dezvoltării unui vaccin împotriva infecției cu 2019-nCoV, s-au mobilizat peste 37 de companii farmaceutice și numeroase grupuri academice. Printre aceste companii se numără Sanofi Pasteur, Translate Bio, Moderna Therapeutics, Inovio Pharmaceuticals și multe alte companii farmaceutice din China și Coreea de Sud.
Vaccinul împotriva COVID-19 elaborat de Sanofi Pasteur și Translate Bio
În luna martie a anului curent, două dintre cele 37 de companii farmaceutice, Sanofi Pasteur (o companie farmaceutică a cărei activitate este bazată pe elaborarea vaccinurilor) și Translate Bio (o companie farmaceutică a cărei activitate este bazată pe cercetare și dezvoltare clinică a substanțelor medicamentoase bazate pe ARN mesager) s-au asociat pentru a elabora un vaccin pe bază de ARN mesager, împotriva COVID-19.
Astfel, pentru a grăbi identificarea unui vaccin eficient împotriva COVID-19, cele două companii farmaceutice studiază mai multe variante de substanțe medicamentoase, elaborate pe bază de ARN mesager, cu potențial de distrugere a noului coronavirus.
Totodată, în februarie 2020, compania farmaceutică Sanofi a semnat un acord de colaborare cu Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA – Autoritatea de Cercetare și Dezvoltare Biomedicală Avansată), o compania farmaceutică bazată pe studii de cercetare, pentru elaborarea unui nou vaccin împotriva COVID-19, pe bază de proteine. Elaborarea acestui vaccin s-a încercat prin utilizarea platformei de tehnologii de tip ADN recombinant.
Vaccinul elaborat de către compania farmaceutică Sanofi în colaborare cu Translate Bio acționează la nivelul organismului în mod similar agenților patogeni ajunși la acest nivel, pentru a stimula răspunsul de apărare al sistemului imunitar.
Acest vaccin este realizat pe bază de ARN mesager și acționează prin formarea unor secvențe de nucleotide care asigură codificarea antigenului sau a antigenelor care prezintă capacitate ridicată de a stimula răspunsul imun protector.
Față de celelalte tipuri de vaccinuri existente deja pe piața farmaceutică, vaccinul pe bază de ARN mesager prezintă o serie de avantaje, precum durata de dezvoltare mult mai redusă, costuri mult mai scăzute și administrare sigură.
În condiții fiziologice, procesul de fabricare a unui vaccin se desfășoară în mai multe etape și durează, în medie, între 10 și 15 ani. În cazul vaccinului împotriva COVID-19 elaborat de către Sanofi și Translate Bio, lucrurile stau cu totul altfel deoarece, etapa preclinică de dezvoltare a acestui nou vaccin se desfășoară într-un ritm accelerat și astfel, mecanismul de aprobare al acestui vaccin pe piața farmaceutică este grăbit.
Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății susține faptul că, noul vaccin pe bază de ARN mesager, elaborat de către Sanofi în colaborare cu Translate Bio, va fi disponibil pe piața farmaceutică în aproximativ un an de zile.
Vaccinul împotriva COVID-19 elaborat de Moderna Therapeutics
La începutul lunii martie a anului curent, Moderna Therapeutics, o companie de biotehnologii, care a elaborat și ea un vaccin împotriva COVID-19, a livrat pimele flacoane de vaccin Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite ale Americii.
Conform spuselor reprezentanților acestei companii, testarea vaccinului ar fi trebuit să înceapă din luna aprilie a anului curent însă, datorită etapelor de dezvoltare și mecanismului de aprobare mult accelerate, testarea a început la finele lunii martie.
Testarea se desfășoară în cadrul Institutului de Cercetare în Domeniul Sănătății, Kaiser Permanente Washington din Seattle. În cadrul acestei testări au fost incluse 45 de persoane sănătoase din Statele Unite ale Americii, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani. Acest vaccin elaborat de către Moderna Therapeutics (cunoscut sub denumirea de „vaccinul Moderna”), utilizat în cadrul testării de față, se prezintă sub forma unei injecții intramusculare administrată la nivelul unuia dintre brațe. Fiecare din cele 45 de persoane vor primi două doze de vaccin, la distanță de aproximativ 28 de zile unele față de altele.
Cele 45 de persoane voluntare sunt împărțite în trei categorii a câte 15 persoane și fiecăreia îi va fi administrată o doză de vaccin de 25 micrograme, 100 micrograme sau 250 micrograme, la ambele vaccinări. Primele patru persoane vor primi o 25 micrograme de vaccin, iar următorii patru vor primi 100 micrograme de vaccin. Datele de siguranță ale vaccinului vor fi examinate de către specialiști înainte de administrarea celei de-a doua doze de vaccin la cele două grupe amintite anterior și înainte de administrarea dozei inițiale de vaccin la grupa de voluntari rămasă.
Durata primei testări a vaccinului Moderna împotriva COVID-19 durează aproximativ trei luni. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, nici accest vaccin nu va putea fi accesibil pe piața farmaceutică mai repede de un an.
Conforma surselor oficiale, vaccinul Moderna a fost elaborat într-un timp record, pe data de 10 ianuarie 2020, la 42 de zile după ce cercetătorii chinezi au anunțat apariția epidemiei COVID-19. Aceasta s-a datorat în mare măsură tehnologiilor inovative moleculare și de secvențiere genetică, modului de comunicare a datelor în timp real și colaborării cercetătorilor din domeniul medical.
Vaccinul Moderna elaborat împotriva COVID-19 este înregistrat pe clinicaltrials.gov. Performanța atinsă privind durata scurtă a dezvoltării se datorează metodelor genetice inovative, care nu necesită creșterea virusului în laborator. În acest ultim context, organismul uman este „laboratorul viu”, datorită desfășurării întregului proces în interiorul organismului vaccinat.
Totodată, din luna aprilie a anului curent, Inovio Pharmaceuticals și multe alte companii farmaceutice vor începe testarea de siguranță pentru propriul vaccin dezvoltat împotriva COVID-19, în rândul a zeci de persoane voluntare sănătoase.
2. Bătălia #COVID19, în laborator. Sanofi și Translate Bio colaborează pentru a dezvolta un nou posibil vaccin împotriva COVID-19, bazat pe ARNm, link: https://raportuldegarda.ro/articol/sanofi-translate-bio-colaborare-vaccin-coronavirus-covid19/
3. When will a coronavirus vaccine be ready? , link: https://www.theguardian.com/world/2020/apr/03/when-will-a-coronavirus-vaccine-be-ready
4. Coronavirus: Are we getting closer to a vaccine or drug?, link: https://www.bbc.com/news/health-51665497
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Gangllioni gat
- Perioada „critica” covid ??
- Sunteti de acord cu vaccinul ?
- Vaccin anticovid
- Covid-19 după TBC
- Cei care luam antidepresive ne putem vacina impotriva covid?
- Modularea imunitatii in infectia covid 19
- Vaccin anticovid
- Alergie la paracetamol si aspirina
- Problema cu platforma ROVACCINARE