Ghid de cumpărături în perioada pandemiei COVID-19

©

Autor:

Ghid de cumpărături în perioada pandemiei COVID-19

Chiar și în contextul pandemiei COVID-19, există anumite activități și sarcini indispensabile vieții, pe care trebuie să le îndeplinim, precum efectuarea cumpărăturilor pentru aprovizionare, transportul până la locul de muncă, călătorirea în alte orașe sau țări (pentru tratament sau cu interes profesional), asigurarea asistenței medicale pentru persoanele vârstnice, etc.
Toate acestea pot reprezenta adevărate ocazii de contaminare și îmbolnăvire, în cazul pesoanelor care nu respectă măsurile de prevenție și de igienă impuse. Pentru a preveni răspândirea infecției COVID-19, comitetele județene și autoritățile locale și naționale au dispus respectarea unor măsuri de siguranță generale în contextul pandemiei COVID-19, pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus și răspândirea acestuia.

Efectuarea cumpărăturilor este unul dintre aspectele cele mai importante ale vieții de zi cu zi și nu toată lumea poate beneficia de serviciile de transport la domiciliu a cumpărătuilor alimentare acordate de către furnizori contracost, în cadrul acestui articol vom aborda acest subiect și vom prezenta principalele măsuri de siguranță care trebuiesc adoptate în contextul deplasării la cumpărături.

Măsuri de protecție necesare la plecarea la cumpărături

Înainte de a ieși din casă pentru a merge la cumpărături, se recomandă ca fiecare individ să-și întocmească o listă cu cele necesare, pentru a putea fi cât mai obiectiv și pentru a reduce timpul petrecut în magazin.


Păstrarea unei igiene corespunzătoare a mâinilor este necesară în orice privință. Astfel, înainte de a părăsi locuința pentru a merge la cumpărături, se recomandă spălarea mâinilor cu apă și săpun sau utilizarea unei soluții de dezinfectare pe bază de alcool. Ulterior se recomandă aplicarea mănușilor de protecție pentru a preveni contaminarea, în caz de atingere în magazin sau în drum spre magazin a unor suprafețe atinse anterior de către o persoană infectată cu noul coronavirus. De asemenea, se recomandă purtarea măștii respiratorii de protecție deoarece există posibilitatea pătrunderii în magazin a unei persoane infectate cu noul coronavirus, fără să aibă cunoștință de acest lucru, asimmptomatică. În acest context, masca respiratorie de protecție poate limita infectarea cu noul coronavirus.


La părăsirea locuinței pentru aprovizionare, se recomandă ca fiecare persoană să fie dotată cu șervețele dezinfectante sau cu o sticluță de dezinfectant, pentru a le putea folosi la părăsirea magazinului și la intrarea în domiciliu.

Se recomandă evitarea efectuării cumpărăturilor la ore de vârf (dimineața și seara), când majoritatea magazinelor sunt pline de oameni. Totodată, se recomandă evitarea expunerii îndelungate la spațiile închise sau aglomerate din alimentară sau supermaket, care pot facilita transmiterea infecției cu noul coronavirus.

Măsuri de protecție necesare în timpul cumpărăturilor

O primă măsură de protecție care se impune odată cu ajungerea individului la magazinul dorit este legată de evitarea atingerii cu mâna a coșului de cumpărături. Datorită utilizării sale de către sute de persoane într-o zi, coșurile de cumpărături pot reprezenta adevărate focare de infecție. Se recomandă dezinfectarea mânerelor coșului de cumpărături cu soluția de dezinfectant aflată la îndemână și atingerea acestora cu mănușa.

În interiorul magazinului, se recomandă evitarea locurilor supraaglomerate și păstrarea unei distanțe de siguranță de cel puțin un metru față de persoanele din jurul nostru. În cazul în care zona unde este așezat produsul dorit este aglomerată, se așteaptă până se eliberează și pe urmă se procură podusul necesar. De asemenea, se recomandă atingerea acelor produse care urmează să fie cumpărate, pentru a preveni contaminarea acestora (în cazul persoanelor infectate cu noul coronavirus, asimptomatice) și răspândirea coronavirusului.

La casele de marcat se recomandă păstrarea distanței de siguranță de un metru față de persoana din spate și din față. De asemenea, se recomandă efectuarea plății cu cardul sau cu telefonul, dacă este posibil și aceasta din cauza faptului că banii circulă în mod continuu de la o persoană la alta și astfel, există riscul de a fi contaminați.

Se recomandă evitarea apropierii telefonului mobil de față sau de ureche deoarece există posbilitatea ca acesta să fie contaminat prin atingerea diferitelor obiecte și astfel ne putem infecta.

Măsuri de protecție necesare la întoarcerea de la cumpărături

La ieșirea din magazin, se recomandă dezinfectarea mâinilor (cu mănușă) prin utilizarea dezinfectantului pus la dispoziție de către instituția comercială sau prin dezinfectantului propriu, avut în buzunar (în cazul instituțiilor comerciale care nu dispun de dezinfectante montate la intrare).

La intrarea în locuință, se recomandă evitarea plasării sacoșelor cu cumpărături în bucătărie; se recomandă lăsarea acestora la intrare iar, în momentul despachetării, dezinfectarea fiecărui produs. În cazul fructelor și legumelor, se recomandă spălarea temeinică a fiecărui produs.

De asemenea, se recomandă dezinfectarea portofelului, a telefonului, a cardurilor și a sacoșelor de cumpărături. În caz de utilizare a sacoșelor de unică folosință, se recomandă aruncarea acestora.

Pe lângă aceste măsuri care trebuiesc respectate, se recomandă evitarea efectuării cumpărăturilor în exces și a stocurilor personale nejustificate, astfel încât să se ajungă la situația în care anumite produse să nu mai poată fi găsite în magazin, iar proviziile de acasă să înceapă să se altereze.


Atât alimentele, cât și celelalte produse nonalimentare, trebuiesc cumpărate în limite rezonabile, astfel încât producătorii să poată beneficia de suficient timp pentru a înlocui stocurile consumate din magazin.

 

Pe lângă acestea, un rol deosebit de important, chiar și în acest context, îl au măsurile generale de protecție și de igienă personală, instituite pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus și limitarea răspândirii bolii:

  • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde sau dezinfectarea lor cu o soluție pe bază de alcool, atunci când apa și săpunul nu sunt accesibile.
  • Dezinfectarea frecventă a suprafețelor din mediul de locuit, care sunt atinse frecvent pe parcursul zilei.
  • Purtarea mănușilor și a măștilor respiratorii de protecție, la fiecare părăsire a domiciliului.
  • Evitarea contactului apropiat cu alte persoane (mai ales cu persoanele bolnave, care prezintă manifestări clinice specifice infecției respiratorii, precum tuse, strănut, febră, etc.).
  • Acoperirea nasului și a gurii cu o batistă sau cu un șervețel de unică folosință, în caz de tuse sau strănut. Ulterior, șervețelul este plasat într-o pungă de plastic și aruncat la gunoi, iar mâinile trebuiesc spălate cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde.
  • Evitarea atingerii feței, a ochilor sau a gurii cu mâinile murdare (pentru a preveni contaminarea mucoaselor oculare, nazale și bucale și răspândirea coronavirusului în întreg organismul).
  • Evitarea administrării medicamentelor antibiotice sau antivirale fără recomandarea medicului. Acestea pot dăuna sănătății prin scăderea sistemului imunitar al organismului (cu scăderea capacității organismului de a reacționa în cazul infecțiilor).

Data actualizare: 23-04-2020 | creare: 23-04-2020 | Vizite: 576
Bibliografie
1. How to shop for groceries during the COVID-19 pandemic, link: https://www.livescience.com/coronavirus-grocery-shopping-guide.html
2. Food Safety and the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) , link: https://www.fda.gov/food/food-safety-during-emergencies/food-safety-and-coronavirus-disease-2019-covid-19
3. #SurseOficiale: Ghid pentru cumpărături în timpul pandemiei COVID-19. Ce trebuie să facem înainte, în timpul și după efectuarea cumpărăturilor?, link: https://raportuldegarda.ro/articol/surseoficiale-ghid-cumparaturi-pandemie-covid-19/
4. A quick guide to safe shopping during the coronavirus (COV ID -19) pandemic, link: https://globalhealth.ie/wp-content/uploads/2020/03/Safe-Shopping-Guidelines-COVID-19-1.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •