Cum să-ți amplifici capacitatea de memorare
Autor: Airinei Camelia

Tehnicile folosite în studiu sunt disponibile și online, pe site-ul MemoCamp.com. Cercetările au fost publicate în revista științifică Neuron.
Cercetătorii de la Universitatea Radboud din Olanda au descoperit cu ajutorul scanărilor RMN că în privința structurii fizice a creierului nu există deosebiri între oamenii supradotați și cei obișnuiti. În schimb, au observat diferențe ample în privința tiparelor de conectivitate. În speță, s-a remarcat un subset de 25 de conexiuni la persoanele cu memorie de excepție.
Având în vedere că si aceste persoane cu abilități deosebite își antrenează memoria cu ajutorul exercițiilor mnemonice, oamenii de știință s-au întrebat dacă o persoană obișnuită poate obține tiparele respective de conectivitate antrenându-și memoria. Astfel, 51 de persoane cu capacitate obișnuită de memorare au parcurs un program de antrenament prin tehnica „loci”: fiecare subiect a vizualizat un spațiu fizic (o stradă, un parc, o cameră), încercând să-și amintească locul anumitor lucruri, cuvinte sau concepte pe măsură ce se „plimbau” cu puterea imaginației prin spațiul respectiv.
Antrenamentul a durat 30 de minute pe zi, timp de 40 de zile. Înainte de începerea experimentului participanții își aminteau 26-30 de cuvinte, iar după terminarea celor 40 de zile au reușit să-și amintească în medie 65 de cuvinte. Totodată, scanările RMN au arătat și modificări la nivelul creierului, în special o creștere a conectivității între două regiuni: cortexul prefrontal median și cortexul prefrontal dorsoalateral drept. Aceste regiuni sunt asociate cu relaționarea cunoștințelor noi de cele știute deja, precum și cu învățarea strategică.
Sursa: IFLScience
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cercetarea activității neuronale a hidrei ne ajută să înțelegem modul în care a evoluat sistemul nervos la om
- Conservarea sănătății creierului: măsuri care pot ajuta la prevenirea declinului cognitiv
- Optogenetica arată că memoria poate fi manipulată prin impulsuri luminoase (studiu pe șoareci de laborator)
- Jocurile pe computer ar putea ușura depresia la persoanele în vârstă
- Loviturile la cap, afecteaza inteligenta
- Dezvoltare personala
- Nu pot spune ce gandesc
- Suplimente pentru memorie
- Tulburari de memorie.VA ROG AJUTOR!
- Probleme de memorie dupa operatie de tiroidectomie
- Lipsa de concetrare, pierderi de memorie
- Dificultati de memorie recenta