Cum se schimbă viața sexuală cu vârsta - la ce să te aștepți
Autor: Teodorescu Mihai
Uscăciunea vaginală și disfuncția erectilă reprezintă principalele condiții medicale care îngreunează sau fac imposibil actul sexual în toate fazele sale. Aceste două condiții sunt asociate fie cu un nivel hormonal scăzut, fie cu o afecțiune cardiovasculară. Vârsta reprezintă unul dintre principalii factori de risc în dezvoltarea unei afecțiuni cardiovasculare sau a unei boli cronice, așadar vârsta este un factor de risc și în apariția unei disfuncții sexuale. Tocmai din acest motiv, persoanele tinere sunt mult mai active sexual, iar odată cu înaintarea în vârstă numărul de raporturi sexuale începe să scadă treptat. (1) (3)
Conform unei statistici publicate de Institutul Național de Statistică din America mai bine de 20% dintre persoanele căsătorite și care nu au împlinit încă vârsta de 24 de ani întrețin săptămânal mai bine de patru raporturi sexuale. Conform aceluiași studiu, doar 2% dintre femeile de 25-29 de ani au întreținut mai bine de patru raporturi sexuale pe săptămână. Cele mai puține acte sexuale se produc între 60 și 69 de ani, procentajul celor care au avut mai mult de patru contacte sexuale pe săptămână fiind de 0%. Datele sau fost obținute în mod exclusiv de la persoanele căsătorite. Poate fi remarcată o scădere a numărului de relații intime întreținute odată cu înaintarea în vârstă, aceasta fiind una dintre cele mai importante modificări produse în viața sexuală. (2)
De ce se modifică dorința sexuală pe măsură ce îmbătrânim?
Îmbătrânirea se caracterizează prin importante modificări care pot influența funcția sexuală. Libidoul scăzut, modificările hormonale produse în rândul femeilor (odată cu instalarea menopauzei) sau impotența sunt doar câteva dintre motivele pentru care oamenii nu se mai pot bucura de sex așa cum o făceau atunci când erau tineri. Majoritatea factorilor legați de vârstă și care duc la o difuncție sexuală sunt reversibili, acesta fiind probabil și motivul pentru care aproape jumătate dintre persoanele trecute de vârsta de 80 de ani continuă să aibă relații sexuale, lucru confirmat de studii. Cu toate acestea, dacă la 35 de ani existau zece raporturi sexuale pe lună, numărul acestora va scădea la două sau trei pe lună, la vârsta de 60 de ani. (4)
Modificările de ordin fizic produse odată cu îmbătrânirea i-ar putea face pe anumiți oameni să nu se mai simtă confortabil în propriul corp. Ca urmare, persoanele în cauză vor încerca să evite momentele de intimitate, schimbările de atitudine devenind evidente pentru partener. În lipsa comunicării între parteneri se poate ajunge la situația în care rapoartele sexuale să nu se mai producă. (6)
Din punct de vedere anatomic, ce modificări ar putea exista?
În cazul femeilor, din cauza scăderii concentrației de estrogen poate apărea uscăciunea vaginală, caracterizată printr-o scădere a secreției de fluid de la nivelul mucoasei vaginale. Concetrația de estrogen începe să scadă odată cu instalarea menopauzei, așadar în jurul vârstei de 40-55 de ani. După instalarea menopauzei lubrifierea naturală se va produce mai dificil, ceea ce poate face penetrarea dureroasă. De asemenea, la majoritatea femeilor ajunse la menopauză pereții vaginali devin mai subțiri și mai puțin rigizi, în timp ce vaginul se poate scurta. Din fericire, există o serie de soluții la această problemă extrem de comună în rândul femeilor. Lubrifierea se poate produce și artificial, prin utilizarea prezervativelor lubrifiate sau a gelului lubrifiant.
Bărbații se pot confrunta cu episoade temporare de disfuncție erectilă, astfel că în anumite situații raportul sexual nu se va putea produce. Astfel de episoade de pierdere a fermității erecției sunt oarecum normale după o anumită vârstă, însă devin o reală problemă dacă se manifestă pe perioade lungi de timp. Vizita în cabinetul unui medic devine obligatorie în situația în care erecția nu poate fi obținută. Consumul de sildenafil (viagra) este contraindicat fără o prescripție medială, asta deși medicamentul în cauză se administrează chiar și fără o prescripție medicală.
Cum se poate menține o viață sexuală satisfăcătoare?
Sănătatea fizică și psihică este esențială pentru a putea avea parte de o viață sexuală. Tocmai de aceea, este important să se acorde o atenție sporită stilului de viață, alimentația și sportul fiind cu mult mai importante la persoanele de vârsta a doua și a treia. Vizita în cabinetul medicului trebuie să se facă regulat, cu precădere atunci când apar episoade de disfuncție erectilă. (6)
(2) Sex Question Friday: How Often Do Married Couples Have Sex? link: https://www.lehmiller.com/blog/2014/12/4/sex-question-friday-how-often-do-married-couples-have-sex
(3) Vaginal Dryness: Causes and Moisturizing Treatments, link: https://www.webmd.com/women/guide/vaginal-dryness-causes-moisturizing-treatments
(4) Male sexual problems, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1114727/
(5) Sex and Aging , link: https://www.healthline.com/health/healthy-sex-and-aging
(6) Sexuality in Later Life, link: https://www.nia.nih.gov/health/sexuality-later-life
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum