O nouă perspectivă a comportamentului sexual la vârsta a treia

©

Autor:

O nouă perspectivă a comportamentului sexual la vârsta a treia
Un studiu recent efectuat de Universitatea East Anglia (UEA), în colaborare cu King's College London și University College London, aduce noi perspective asupra modului în care comportamentul sexual se schimbă odată cu înaintarea în vârstă. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 5.164 de persoane din Marea Britanie, cu vârste de peste 18 ani, în timpul focarului de variola maimuței din 2022. Scopul cercetării a fost de a îmbunătăți modelele matematice care descriu răspândirea infecțiilor cu transmitere sexuală.
Până la acest studiu, modelele existente presupuneau adesea că persoanele de peste o anumită vârstă, cum ar fi 40 sau 65 de ani, încetează să mai fie active sexual sau să aibă mai mulți parteneri sexuali. Cu toate acestea, rezultatele studiului arată o imagine mult mai complexă și nuanțată, care depinde parțial de orientarea sexuală a individului.

Rezultate cheie:

 • Majoritatea persoanelor intervievate au raportat zero sau un partener sexual în ultimele trei săptămâni, indiferent de vârstă.
 • Aproximativ 65% dintre femeile heterosexuale au raportat un singur partener până la vârsta de 50 de ani, după care numărul celor fără parteneri a crescut semnificativ. 79% dintre femeile de peste 70 de ani care s-au identificat ca heterosexuale nu au avut parteneri masculini în ultimele trei săptămâni.
 • În cazul bărbaților heterosexuali, 50% au raportat un singur partener în ultimele trei săptămâni, dar probabilitatea de a nu avea parteneri a crescut odată cu înaintarea în vârstă.
 • Concomitența partenerilor (având mai mult de un partener sexual recent) a fost neobișnuită în populația generală, dar frecventă în rândul celor recrutați prin intermediul rețelelor sociale. De exemplu, 42% dintre bărbații care au sex cu bărbați (MSM) recrutați pe Facebook sau Instagram și 52% dintre respondenții de pe Grindr au avut cel puțin doi parteneri masculini recenți.

Dr. Julii Brainard, cercetătorul principal, subliniază că modelele de răspândire a bolilor nu ar trebui să presupună că tinerii sunt neapărat cei mai expuși riscului sau că numărul de parteneri multipli încetează brusc la o anumită vârstă. Studiul sugerează că mesajele de sănătate publică legate de sexul sigur ar trebui adaptate demograficilor și canalelor media care ajung cel mai eficient la aceste subgrupuri.

În concluzie, această cercetare aduce o contribuție semnificativă la înțelegerea comportamentului sexual în funcție de vârstă și orientare sexuală, și are implicații importante pentru modelarea și prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală.

sursa. News Medical

Data actualizare: 12-09-2023 | creare: 12-09-2023 | Vizite: 332
Bibliografie
Study shows how sexual behaviors change with age, link: https://www.news-medical.net/news/20230908/Study-shows-how-sexual-behaviors-change-with-age.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Fanteziile sexuale normale versus fanteziile atipice (studiu)
 • O viață sexuală activă ar putea intensifica activitatea cerebrală la vârstnici
 • Cum se schimbă viața sexuală cu vârsta - la ce să te aștepți
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum