Cum și în cât timp sunt eliminate drogurile din organism

©

Autor:

Cum și în cât timp sunt eliminate drogurile din organism

Drogurile dețin capacitatea de a induce o serie de manifestări, atât fizice cât și psihice, mai mult sau mai puțin asemănatoare. Diferențele dintre aceste substanțe se pot observa și în modul de integrare dar și eliminare din organism.

Timpul de eliminare al unui drog, poate fi influențat de anumiți factori ce țin de: metabolismul, masa corporală, hidratarea, spefice fiecărui individ dar și de cantitatea și frecvența utilizării drogului. (1)

  • Metabolismul - un metabolism rapid va consuma repede substanțele ingerate, în timp ce în cazul unui metabolism mai încet, metaboliții rezultați se vor elimina mai greu, putând fi depistați o perioadă mai lungă de timp.


  • Masa corporală - o persoană cu o greutate mai mare, va avea înregistra un timp mai îndelungat de excreție a drogului.


  • Gradul de hidratare - ingerarea unei cantități mari de apă nu va elimina drogul din organism și nu va da un rezultat negativ în cazul testării, multe din testele de urină verifică și gradul de diluție al unei probe, rămășitele drogului putând fi depistate.


  • Cantitatea și frecvența utilizării - probabil cei mai importanți factori, în special în cazul Canabisului. La o singură utilizare, organismul poate să înlăture din sistem repede substanța, dar un consum regulat poate duce la păstrarea drogului o perioadă mai îndelungată în organism. Canabisul este unic deoarece este depozitat în țesutul gras și se eliberează încet în torentul sangvin. În utilizarea ocazională, rămâne în organism 1-5 zile, dacă se uitilizează regulat și pe termen lung, până la 6 săptămâni. (1)


Depistarea drogurilor se poate face prin mai multe modalități: probe de sânge, urină, păr, respirație-utilizată pentru alcool. Se mai poate realiza test din salivă, urmat de examen al sângelui pentru confirmare.

De obicei, testul de urină măsoară prezența metaboliților drogurilor, în cazul Amfetaminei pot fi detectați 1-2 zile după expunere, în timp ce Canabisul poate fi detectat timp de mai multe săptămâni. (1)

În timp ce testele pentru droguri bazate pe probe de păr sunt foarte eficiente, testele de sânge sau urină nu întotdeauna sunt capabile să detecteze o gamă vastă de droguri, atâta timp cât drogul nu s-a utilizat foarte recent. Heroina de exemplu, este în general nedectabilă în urină după 3-5 zile.

Urme ale drogurilor precum: LSD, morfină, heroină, amfetamină și alcool, rămân în sânge 12 ore sau mai puțin. În urină, pot fi detectate în aproximativ 3-6 zile pentru LSD, MDMA și morfină și până la 30 zile pentru Marijuana.

Testele bazate pe firele de păr sunt cele mai concludente: se pot găsi urme de la alcool până la morfină, care rămân în foliculi chiar și 90 de zile. (2)

În cazul cocainei, durează aproximativ o jumătate de oră ca aceasta să fie absorbită în sânge, ca mai apoi să părăsească organismul. Utilizarea pe o perioadă îndelungată poate cauza depozitarea în țesuturi, permițând astfel unor teste să identifice prezența drogului în sistem pentru o perioadă mai lungă de timp. De exemplu, după o singură utilizare a cocainei, agenții rezultați din metabolizarea drogului, pot fi detectați în urină 2-4 zile. La utilizatorii cronici, sau daca s-a ingerat o cantitate mare, cocaina poate fi detectată până la 14 zile. Timpul în care testul de urină este eficient depinde de asemenea de mărimea dozei și puritatea substanței. Dozele foarte mari duc la depistarea metaboliților până la 3 săptămâni.

Cocaina poate fi detectată și în sange sau salivă, 12-48 ore după ultima utilizare. De asemenea, în probe de păr, ani de zile după ce individul a oprit utilizarea. Screeningul toxicologic al urinei, rămane cea mai utilizată metodă de testare, atât în situații medicale cât și legale. (3)

MDMA, „Molly” sau Ecstasy, este deobicei detectabil în fluidele corporale după 1-3 zile de la ingestie. În unele cazuri, poate fi detectat și timp de 5 zile sau mai mult. Ca și celelalte droguri, se depozitează în firele de par, până la câteva luni.

MDMA este vizibil în urină la 1-3 zile după ingestie. După ce intră în torentul sangvin este transportat către ficat, unde este metabolizat și mai apoi excretat. Durează 1-2 ore până ce va fi excretat pentru prima dată prin urină. Unele cercetări sugerează că diferențele de pH, pot influența cât de repede este drogul excetrat. Având un pH urinar alcalin, rata de excreție a substanței este mai mică. În sânge, la 1-2 zile după ingerare. Este absorbit repede și se poate detecta în aproximativ 15-30 minute. În timp, este transportat la ficat unde este metabolizat.

În cazul salivei, 1-2 zile, se observă repede în salivă deoarece este ingerat pe cale orală. Este detectabil prima dată în 15 minute după ingestie. Concentrația maximă atinsă, se înregistrează după 1-3 ore. În păr, rămâne și timp de 3 luni de la ingestie. Odată ajuns în sânge, cantități mici de drog pot ajunge în rețeaua sangvină a foliculilor piloși. Rata de creștere a parului este de aproximativ 1cm/luna, iar segmentul de par care este deobicei pozitiv, corespunde cu timpul ingestiei.

Cat dureaza sa fie metabolizat Ecstasy?
Dupa ce este ingerat, Molly este absorbit în tractul intesinal. Prima dată este metabolizat în ficat unde se formează metaboliții. După aproximativ 8 ore, jumătate din cantitatea de drog este eliminată din organism. Trebuie aproximativ 40 ore pentru ca 95% din drog, să părăsească organsimul. Cercetările sugerează că metaboliții rămân în organism până la 6 zile. Deobicei nu sunt detectabili în testele toxicologice convenționale.

După ce a fost absorbit și metabolizat, va fi eliminat mai repede sau mai încet în funcție de anumiți factori. Dacă este asociat și cu alte substanțe, va rămâne în sistem mai mult timp, de asemenea cantitatea ingerată influențeaza gradul de eliminire, în plus factorii ce țin de individ, își pun și ei amprenta în acest sens.

Nu există nimic care să grăbeasca eliminarea drogului din organism, ingerarea unei cantități mari de apă nu „spală” drogul din sistem sau îi neutralizează efectele. „Molly” are capacitatea de a crește retenția de apă, ingerarea unui exces de lichid poate creste riscul de apariție a intoxicării cu apă - hiponatremia. (4)

Marijuana, cunoscută ca și „iarbă”, este adesea detectată în fluidele corporale la 1-30 zile după ultima utilizare. Precum celelalte droguri, poate fi detectată și în firele de păr timp de câteva luni. Cea mai lungă perioadă înregistrată a fost 90 de zile.

Conform Mayo Clinic, iarba se poate observa în urină: utilizatori ocazionali - 3zile, utilizatori moderați - 5-7zile, la cei cronici - 10-15zile iar în cazul celor care își administrează mai multe reprize pe zi-mai mult de 30 de zile.
Metaboliții rezultați au capacitatea de a se lega de moleculele de grăsime, astfel timpul de eliminare din organism, va fi mai crescut.

Examenul urinei este cel mai frecvent utilizat. În sânge: 1-2 zile, în unele cazuri, până la 25 de zile. La cei care consumă de mai multe ori pe zi-perioada de timp poate crește. După inhalare, poate fi detectata imediat; este distribuită în țesuturi iar o parte va fi reabsorbită în sânge și metabolitată.

În salivă, la utilizatorii ocazionali - 1-3 zile, la cei cronici 1-29 zile. Poate intra în salivă prin fumat sau expunere la fum. Metaboliții însă, vor fi prezenți doar atunci când a fost fumată sau ingerată. Foliculii piloși atestă utilizarea drogului până la 90 de zile.

Cat dureaza sa fie metabolizată marijuana?

Principiul activ este o substanță chimică denumită THC, care odată intrată în organism este absorbită în sânge. O parte din THC este temporar depozitat în organe și țesutul gras. Din rinichi, THC poate fi reabosorbit în fluxul sanvgin; este metabolizat în ficat. Deține peste 80 de metaboliți, dar 2 dintre aceștia sunt cei mai semnificativi: 11-OH-THC și THCCOOH. Testele vor urmări prezența acestor metaboliți care rămân cel mai mult timp în organism, mai mult decat THC în sine. Aceștia se pot excreta prin urină și scaun.

Marijuana care este ingerată va rămâne mai mult timp în sistem, vârful atins fiind la 46 ore, în comparație cu cea care este fumată. (5)


Data actualizare: 28-11-2018 | creare: 28-11-2018 | Vizite: 180427
Bibliografie
1. ”How long do drugs stay in your system, Drug and Alcohol Research and Training” https://darta.net.au/wordpress-content/uploads/2015/01/YPID-HOW-LONG-IN-SYSTEM.pdf
2 .ERIN BRODWIN, DRAGAN RADOVANOVIC, https://www.sciencealert.com/here-s-how-long-drugs-stay-in-your-body-weed-cocaine-MDMA-science?perpetual=yes&limitstart=1
3. ”How Long Does Cocaine Stay in Your System?" https://americanaddictioncenters.org/cocaine-treatment/how-long-in-system
4. ”How long does Molly stay in your system”, https://www.healthline.com/health/how-long-does-molly-stay-in-your-system
5. ”How long does Marijuana (weed) stay in your system”, Carly Vandergriendt, https://www.healthline.com/health/how-long-does-weed-stay-in-your-system
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Eliminarea drogurilor din organism
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum