Ce, cât și cu ce frecvență trebuie să bei ca să fii considerat dependent de alcool?

©

Autor:

Ce, cât și cu ce frecvență trebuie să bei ca să fii considerat dependent de alcool?

Poate că nu te potrivești stereotipurilor din film: nu dormi pe stradă, nu furi pentru a-ți lua alcool și nici nu ai condus băut. Însă alcoolismul poate lua multe forme - există chiar și denumiri precum „alcoolici funcționali”. Cât trebuie să bei pentru a trece de la câteva beri cu prietenii la dependența de alcool?

Băutul ocazional vs. dependența de alcool

Consumul ocazional de alcool poate consta în câteva pahare cu prietenii, un pahar de vin la cină și o șampaniei atunci când mergi la petreceri. Problemele încep să se adune atunci când începi să abuzezi. Dependența de alcool apare atunci când o persoană resimte o nevoie fizică sau psihologică de a consuma alcool. Ce înseamnă de fapt abuzul de alcool? Potrivit doctorilor, persoanele dependente de alcool consumă circa patru băuturi pe zi (de exemplu, patru bere, patru pahare de vin sau patru păhărele de tărie) în cazul bărbaților și cel puțin trei băuturi pe zi în cazul femeilor. Pentru vârstnici dependența de alcool înseamnă minimum trei băuturi pe zi. (1)

Semnele dependenței de alcool includ: (2, 3, 4)

 • consumul de alcool în secret sau singur
 • pierderea interesului pentru activități recreative de care te bucurai în trecut
 • dorința de a consuma alcool atunci când întreprinzi alte activități (când ești la locul de muncă sau cu familia)
 • consumul de alcool reprezintă o prioritate în fața ieșirilor cu prietenii, a responsabilităților familiale sau a sarcinilor de lucru
 • dacă nu bei începi să transpiri și resimți o senzație de anxietate
 • treci prin schimbări de comportament
 • te simți vinovat/ă pentru că bei
 • începi să bei de la prima oră
 • continui să bei în ciuda efectelor sale negative asupra sănătății, a familiei sau a venitului
 • te oprești foarte greu atunci când începi să bei
 • conduci după ce ai băut
 • bei excesiv pentru a te relaxa după o zi de muncă
 • ai încercat să iei „pauze” de la băut dar nu reziști mult


Care sunt efectele consumului excesiv de alcool?

Consumul excesiv de alcool afectează sănătate și dă peste cap funcționarea organelor vitale. Mai jos sunt câteva dintre efectele negative ale excesului de alcool:

Efecte asupra creierului

Consumul excesiv și regulat de alcool poate avea efecte devastatoare asupra sistemului nervos central. Pe termen scurt, limbajul este afectat, apar probleme de memorie iar coordonarea membrelor este compromisă. (5, 6)

Pe termen lung, dependența de alcool reprezintă un factor de risc în apariția Alzheimer iar studiile au arătat că circa 10% dintre persoanele cu demență sunt dependente de alcool. (7)

Dacă efectele consumului moderat de alcool sunt reversibile, cu cât bei mai mult și pentru mai mult timp, cronicizarea consumului de alcool poate afecta iremediabil creierul. (8)

Efecte asupra ficatului

Problemele de sănătate ale ficatului reprezintă o altă consecință a dependenței de alcool. Cum alcoolul se metabolizează la nivelul ficatulului, consumul excesiv și pe o perioadă îndelungată afectează negative celulele hepatice. Ficatul gras (steatoza hepatică) este primul stadiu al efectele alcoolului asupra acestui organ. (9)

Potrivit studiilor, 90% dintre persoanele dependente de alcool care consumă mai mult de cinci băuturi pe zi (de exemplu, cinci beri sau cinci pahare de vin) vor dezvolta steatoză hepatică. Pe măsură ce boala avansează (atunci când este lăsată netratată), ficatul începe să se inflameze, apare ciroza iar într-un final ficatul nu mai funcționează normal (moment în care viața este pusă în pericol). (10, 11, 12)

Efecte asupra sarcinii și alăptării

Studiile au arătat că nu există un nivel sigur de consum de alcool în sarcină. Mai mult, majoritatea studiilor au descoperit o legătură între dependența de alcool și un risc mai mare de avort, defecte la naștere și probleme de dezvoltare sau cognitive pentru făt. (13, 14, 15)

Cercetătorii chiar au descoperit că există un risc de patru ori mai mare de defecte la naștere dacă mama a consumat alcool în exces în primul trimestru de sarcină. (16)

Merită știut că alcoolul poate trece în laptele matern. Potrivit studiilor este nevoie de circa 2,5 ore pentru fiecare băutură (de exemplu, o sticlă de bere sau un pahar de vin) pentru ca lapte matern să fie curat și sigur pentru copil. (17, 18, 19)

Dacă 1-2 pahare de bere/vin pe zi nu reprezintă motive de preocupare de la 4-5 în sus și mai ales atunci când apar însoțite de vina de după putem vorbi de dependență de alcool care poate duce la o mare varietate de probleme de sănătate și reprezintă un motiv pentru a te adresa doctorului.


Data actualizare: 18-06-2019 | creare: 18-06-2019 | Vizite: 4371
Bibliografie
1. Alcohol: Weighing risks and potential benefits. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/alcohol/art-20044551?pg=2
2. Am I An Alcoholic? The Difference Between Casual Drinking and Alcoholism . https://www.therecoveryvillage.com/alcohol-abuse/faq/am-i-an-alcoholic-casual-drinking-alcoholism/#gref
3. Binge Drinking & Alcoholism on College Campuses. https://www.alcohol.org/teens/college-campuses/
4. Drinking Patterns and Their Definitions . https://www.arcr.niaaa.nih.gov/arcr391/article02.htm
5. Alcohol’s Effects on Brain and Behavior. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3625995/
6. Chapter 3: Physiological Effects of Alcohol, Drugs, and Tobacco on Women. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK83244/
7. Alcohol-related dementia: an update of the evidence. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3580328/
8. Alcoholic neurobiology: changes in dependence and recovery. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16156047/
9. Alcoholic liver disease. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3321494/
10. Pathogenesis of alcoholic liver disease: newer mechanisms of injury. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10638142/
11. Focus On: Alcohol and the Liver. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3860520/
12. Alcoholic Liver Disease: Pathogenesis and Current Management. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5513682/
13. Drinking During Pregnancy and the Developing Brain: Is Any Amount Safe? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4788102/
14. Latest Evidence on Alcohol and Pregnancy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26264798
15. Alcohol Abuse in Pregnant Women: Effects on the Fetus and Newborn, Mode of Action and Maternal Treatment. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2872283/
16. Prenatal alcohol exposure and risk of birth defects. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20876169
17. Alcohol and breastfeeding. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24118767
18. Drinking alcohol while breastfeeding. Will it harm my baby? . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11852608
19. Drugs and Lactation Database - Alcohol. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501469/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Exercițiile de aerobic pot proteja ficatul de efectele consumului cronic de alcool
 • Consumul moderat de alcool - chiar atât de benefic pe cât credem?
 • Un nou tratament pentru dependența de alcool
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum