Dansul poate inversa semnele de îmbătrânire din creier

©

Autor:

Dansul poate inversa semnele de îmbătrânire din creier
Exercițiul fizic are un efect de anti-îmbătrânire asupra hipocampului - o regiune din creier ce controlează memoria, învățarea și echilibrul. Un nou studiu, ce compară efectele dansului și ale antrenamentului de rezistență asupra persoanelor în vârstă, a arătat că ambele au efecte anti-îmbătrânire, însă doar la dans s-a remarcat o diferență evidentă în comportament. Această diferență a fost atribuită provocării de a învăța mișcările noi de dans.

Studiul s-a desfășurat la Centrul german de Boli Neurodegenerative din Magdeburg și a fost publicat în revista Frontiers in Human Neuroscience.

Voluntarii la studiu au avut media de vârstă 68 de ani și au participat la un curs de 18 luni, fie de dans, fie de antrenament de rezistență și flexibilitate. Ambele grupe au prezentat o creștere a activității în hipocamp - o regiune predispusă la tulburări cauzate de îmbătrânire. Programul de antrenament fizic a presupus mai ales exerciții repetitive, însă persoanele din programul de dans au învățat pași noi în fiecare săptămână.

„Am încercat să le oferim seniorilor din grupul de dans o diversitate de genuri, astfel încât pașii, tiparul brațelor, formațiunile, viteza și ritmul s-au schimbat la fiecare două săptămâni. Cel mai dificil pentru ei a fost sa-și amintească rutina de dans sub presiunea timpului și fără ajutorul instructorului”, a spus Dr. Kathrin Rehfeld, principalul autor al studiului.

Autorii sunt de părere că provocările suplimentare pentru grupul de dans sunt motivul pentru diferențele dintre cele două forme de mișcare fizică. Echipa de cercetători lucrează la un program de fitness cu potențial de maximizare a efectelor anti-îmbătrânire asupra creierului. Programul a fost denumit „Jymmin” (îmbină improvizația și gimnastica) și generează melodii și ritmuri bazate pe activitatea fizică.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-08-2017 | creare: 28-08-2017 | Vizite: 1151
Bibliografie
Dancing can reverse the signs of aging in the brain, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170825124902.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Au fost identificate genele asociate deteriorării creierului odată cu vârsta
  • Muzica și dansul, efecte pozitive demonstrate asupra demenței
  • Microbii pot inversa îmbătrânirea creierului
  •