Creierul uman îmbătrânește mai puțin decât se credea inițial
Autor: Redacția ROmedic
Îmbătrânirea creierului continuă să fie intens studiată, mai ales în ultimii ani, ca urmare a dezvoltării metodelor imagistice, prin care activitatea cerebrală poate fi din ce în ce mai eficient evaluată. Însă È™i aceste metode de investigare au limite, fapt ce poate influenÈ›a interpretarea rezultatelor obÈ›inute de cercetători.
Un studiu publicat recent în jurnalul Human Brain Mapping a arătat că o astfel de situaÈ›ie ar fi valabilă È™i în cazul imageriei prin rezonanță magnetică funcÈ›ională, utilizată frecvent în investigarea îmbătrânirii cerebrale. Autorii au arătat că modificările creierului unei persoane care îmbătrâneÈ™te (observate cu această metodă imagistică) ar fi de fapt determinate de schimbările vasculare, mai degrabă decât de modificările activității neuronale. O limită importantă a rezonanÈ›ei magnetice funcÈ›ionale este că măsoară indirect activitatea neuronală prin fluctuaÈ›iile fluxului sanguin regional. Astfel, dacă nu sunt luate în considerare È™i corectate diferenÈ›ele de vârstă în ceea ce priveÈ™te reactivitatea vasculară, acestea ar putea fi în mod greÈ™it interpretate ca fiind modificări de natură cerebrală.
Pentru a putea vedea mai exact efectele îmbătrânirii asupra creierului, echipa de cercetători condusă de Kamen A. Tsvetanov a încercat să reducă dezavantajele rezonanÈ›ei magnetice funcÈ›ionale, apelând la o metodă alternativă de corecÈ›ie È™i utilizând o combinaÈ›ie unică a datelor în urma scanării cerebrale în cazul a 335 de participanÈ›i cu o stare bună de sănătate, a căror activitate cerebrală a fost măsurată în timp ce se odihneau.
Cercetătorii au putut arăta astfel că diferenÈ›ele care È›in de vârstă È™i care apar pe durata realizării unor activități au de fapt o origine vasculară È™i nu neuronală. De aceea au propus utilizarea metodei lor de corecÈ›ie în studiul îmbătrânirii creierului prin rezonanÈ›a magnetică, pentru controlul diferenÈ›elor de natură vasculară.
Echipa de cercetare a replicat studiile anterioare asupra creierului, care arătaseră o reducere a activității cerebrale în zonele vizuală È™i auditivă odată cu îmbătrânirea. În plus, s-au aplicat aceste corecÈ›ii. Rezultatele au arătat că sănătatea vasculară ar fi cea responsabilă pentru diferenÈ›ele de vârstă È™i nu funcÈ›ionarea creierului. Cu alte cuvinte, creierul unei persoane vârstnice ar fi mult mai asemănător cu al uneia tinere decât s-a considerat până acum.
Descoperirea echipei de cercetare aduce în vedere necesitatea rafinării È™i îmbunătățirii rezonanÈ›ei magnetice funcÈ›ionale în investigarea îmbătrânirii creierului, pentru a nu pune pe seama vârstei anumite efecte care au de fapt o altă origine (de exemplu vasculară, cum am văzut deja).
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Oamenii de știință analizează modalități de a restabili funcția de auto-curățare a creierului
- Diminuarea mirosului la femei asociată cu izolarea socială
- Oamenii de știință dezvăluie efectul medicamentelor ADHD asupra creierului
- Exercițiul viguros a fost asociat cu reducerea deficienței cognitive la pacienții hipertensivi
intră pe forum