Au fost identificate genele asociate deteriorării creierului odată cu vârsta

©

Autor:

Au fost identificate genele asociate deteriorării creierului odată cu vârsta
Conform unui studiu recent, un grup de gene și modificări genetice sunt implicate în deteriorarea creierului odată cu vârsta. Modificarea uneia dintre aceste gene, numită Dbx2, poate cauza îmbătrânirea prematură a celulelor stem cerebrale, producând încetinirea dezvoltării lor.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Aging Cell.

Celulele din creier îmbătrânesc constant inevitabil și sunt înlocuite cu altele noi produse de celulele stem cerebrale. Odată cu înaintarea în vârstă, este mai dificil să fie produși noi neuroni, astfel că activitatea cerebrală se deteriorează.

Cercetătorii au identificat peste 250 gene care își modifică nivelul de activitate pe măsură ce îmbătrânim, mai ales gena Dbx2.

Modificarea activității acestei gene reduce dezvoltarea celulelor stem neuronale. Celulele acestea îmbătrânite prematur nu sunt similare celulelor stem îmbătrânite natural, dar au anumite similarități.

S-au depistat și modificări la nivelul anumitor markeri epigenetici în cazul celulelor stem îmbătrânite care pot contribui la deteriorarea odată cu vârsta. Markerii epigenetici sunt compuși chimici atașați de genom ce afectează activitatea numitor gene. Plasarea acestora în genom se modifică odată cu vârsta și afectează modul în care se comportă celulele.
 
Momentan studiul a fost efectuat pe cobai, urmând cercetări suplimentare care să arate dacă teoria se aplică și în cazul oamenilor.

Sursa: Science Daily
Foto: Science Daily

Data actualizare: 31-12-2018 | creare: 07-03-2018 | Vizite: 1198
Bibliografie
Genes for age-linked brain deterioration identified, https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180305093626.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Unele amintiri ar putea fi moștenite ereditar
  • Genele ne dictează preferințele alimentare?
  • Consumul de ceai poate duce la modificări epigenetice la femei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum