De ce consuma tinerii droguri?

©

Autor:

De ce consuma tinerii droguri?
Care este prima imagine care iti apare in minte atunci cand te gandesti la o persoana tanara care consuma droguri? Este o petrecere acasa atunci cand parintii nu sunt in oras? Sau poate un adolescent care fura din bauturile din casa parintilor? Sau poate un grup de tineri care fumeaza?

Un studiu publicat in 2014 in revista Psychopharmacology Journal arata ca exista un numitor comun la consumatorii tineri: cand viata lor sociala nu merge asa cum isi doresc, poate aparea abuzul de droguri. Si opusul este la fel de adevarat: abuzul de droguri distruge viata  sociala a unei persoane.

In cele mai multe cazuri, un adolescent incepe sa consume droguri cu speranta gresita ca substantele vor putea umple golul lasat de viata sociala neimplinita. Si, din pacate, va gasi acceptare, dar doar in grupurile formate din alti consumatori care il va face sa se adanceasca si mai mult in dependenta, pentru ca interactiunile negative submineaza respectul pentru propria persoana, in timp ce interactiunile sociale bune consolideaza increderea in sine.

Izolarea sociala reprezinta un risc major al adolescentilor de a deveni dependenti de droguri. Izolarea schimba substratul neural al recompensei si motivatiei, facandu-i pe tinerii izolati sociali sa devina mai sensibili la primirea unei recompense sub forma drogurilor. S-a demonstrat ca socializarea si drogurile au aceeasi traiectorie in interiorul creierului. Astfel, drogurile sunt tentativa de a obtine senzatia neurobiologica a conexiunii sociale.

Opusul dependentei poate fi conexiunea sociala. Iesirea dintr-un mod de viata nesanatos este formarea unor legaturi si relatii santoase. Cand vorbim despre renuntarea la consumul de droguri sau despre recuperarea din dependenta e nevoie sa ne orientam atentia spre recuperarea sociala care este absolut necesara pentru reintoarcerea la o viata implinita.

Daca esti parintele unui adolescent care consuma droguri sau vrei sa ajuti un consumator fa o programare cat mai curand la un specialist. Avem mii de ore de experienta in domeniul prevenirii si tratamentului dependentelor. Il vom ajuta pe adolescent sa dezvolte legaturi sociale pozitive si il vom invata cum sa se protejeze impotriva consumului si abuzului de droguri.

Data actualizare: 08-06-2016 | creare: 08-06-2016 | Vizite: 3667
Bibliografie
Psychopharmacology Journal, Aprilie 2014, Volum 231, capitolul 8, pg. 1715-1729
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obiceiul de a căuta droguri, un factor de risc pentru recidivă în rândul foștilor consumatori de droguri
  • Muzica indigenă ajută persoanele care se recuperează de dependența de droguri sau alcool să se vindece mai repede
  •