De ce este atât de greu să rezişti Facebook-ului?

©

Autor:

De ce este atât de greu să rezişti Facebook-ului?
Odată intrate în rutina noastră, reţelele de socializare devin extrem de dificil de a fi scoase. De ce se întâmplă acest lucru? La această întrebare au încercat să răspundă şi cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan Allison Eden, Universitatea Vrije din Amsterdam şi Universitatea Radboud din Nijmegen.

În acest sens, cercetătorii au realizat două studii, la care au participat persoane care utilizau frecvent Facebook-ul şi persoane care îl foloseau mai puţin.

În primul studiu, participanţilor li s-au arătat indicii sau imagini asociate cu Facebook, urmate de un simbol chinezesc, după care au fost solicitaţi să spună dacă acesta din urmă era plăcut sau neplăcut pentru ei. S-a observat că utilizatorii frecvenţi ai Facebook-ului au evaluat simbolul chinezesc ca fiind plăcut mult mai des decât au făcut-o cei care utilizează reţeaua de socializare mai puţin.

În cel de-al doilea studiu, participanţilor li s-a măsurat intensitatea dorinţei (craving) de a folosi Facebook-ul.

Concluzia autorilor a fost că simpla expunere la o imagine care aminteşte de Facebook (logo, imaginea unui ecran cu wall-ul de Facebook) duce la apariţia unui răspuns de plăcere la utilizatorii frecvenţi, dar în acelaşi timp creşte dorinţa de a folosi această reţea de socializare. Combinaţia dintre senzaţiile plăcute şi dorinţa intensă de a utiliza Facebook-ul fac, în general, reţelele de socializare atât de tentante şi dificil de a le rezista. În plus, aceste răspunsuri sunt învăţate, ceea ce contribuie la dificultatea de a le modifica.

Cercetătorii atrag atenţia asupra unui alt efect care apare: cedarea în faţa tentaţiei de a folosi Facebook-ul duce la apariţia sentimentelor de vină, iar această stare negativă de spirit îi determină să utilizeze Facebook-ul, ceea ce contribuie din nou la o dispoziţie negativă.

Ce se poate face în această situaţie? Autorii recomandă îndepărtarea stimulilor asociaţi cu Facebook-ul, de exemplu logo-ul de pe ecranul telefonului sau al computerului.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 07-08-2017 | creare: 07-08-2017 | Vizite: 1351
Bibliografie
Why Facebook is so hard to resist, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170803103131.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Percepția eronată a timpului când folosim Facebook-ul
  • Tu ce tip de utilizator de Facebook ești?
  • Renunțarea la Facebook, nivelul de stres și starea de bine (Studiu)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum