De ce este atât de greu să rezişti Facebook-ului?
©
Autor: Costin Oana

În acest sens, cercetătorii au realizat două studii, la care au participat persoane care utilizau frecvent Facebook-ul ÅŸi persoane care îl foloseau mai puÅ£in.
În primul studiu, participanÅ£ilor li s-au arătat indicii sau imagini asociate cu Facebook, urmate de un simbol chinezesc, după care au fost solicitaÅ£i să spună dacă acesta din urmă era plăcut sau neplăcut pentru ei. S-a observat că utilizatorii frecvenÅ£i ai Facebook-ului au evaluat simbolul chinezesc ca fiind plăcut mult mai des decât au făcut-o cei care utilizează reÅ£eaua de socializare mai puÅ£in.
În cel de-al doilea studiu, participanÅ£ilor li s-a măsurat intensitatea dorinÅ£ei (craving) de a folosi Facebook-ul.
Concluzia autorilor a fost că simpla expunere la o imagine care aminteÅŸte de Facebook (logo, imaginea unui ecran cu wall-ul de Facebook) duce la apariÅ£ia unui răspuns de plăcere la utilizatorii frecvenÅ£i, dar în acelaÅŸi timp creÅŸte dorinÅ£a de a folosi această reÅ£ea de socializare. CombinaÅ£ia dintre senzaÅ£iile plăcute ÅŸi dorinÅ£a intensă de a utiliza Facebook-ul fac, în general, reÅ£elele de socializare atât de tentante ÅŸi dificil de a le rezista. În plus, aceste răspunsuri sunt învăţate, ceea ce contribuie la dificultatea de a le modifica.
Cercetătorii atrag atenÅ£ia asupra unui alt efect care apare: cedarea în faÅ£a tentaÅ£iei de a folosi Facebook-ul duce la apariÅ£ia sentimentelor de vină, iar această stare negativă de spirit îi determină să utilizeze Facebook-ul, ceea ce contribuie din nou la o dispoziÅ£ie negativă.
Ce se poate face în această situaÅ£ie? Autorii recomandă îndepărtarea stimulilor asociaÅ£i cu Facebook-ul, de exemplu logo-ul de pe ecranul telefonului sau al computerului.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 07-08-2017 | creare: 07-08-2017 | Vizite: 1525
Bibliografie
Why Facebook is so hard to resist, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170803103131.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Ce ma fac cu ea?
- Care este diferenta intre tulburarea obsesiv-compulsiva si tulburari de control al impulsurilor?