Ce trăsături de personalitate indică postările de pe Facebook?

©

Autor:

Ce trăsături de personalitate indică postările de pe Facebook?
O echipă de cercetători de la Brunel University London a realizat un studiu pentru a vedea cum influențează trăsăturile de personalitate subiectele pe care utilizatorii de Facebook le ating în postările lor.

555 de persoane cu cont de Facebook au răspuns online la întrebările chestionarului de personalitate „Big Five” care măsoară cinci factori: extraversiune, nevrotism, deschidere, agreabilitate și conştiinciozitate, precum și chestionare pentru stima de sine și narcisism.

Cercetătorii au observat că:
 • persoanele cu stima de sine scăzute au postat mult mai frecvent despre partenerul lor romantic actual;
 • persoanele narcisiste au postat cel mai mult despre realizările lor, fiind motivate de nevoia de atenție și validare de către comunitatea de pe Facebook; postările acestora au primit și cele mai multe „like”-uri și comentarii, sugerând că acestea întăresc lauda de sine a narcisiștilor;
 • tot persoanele narcisiste au avut cele mai multe postări despre diete și exercițiile fizice pe care le fac, ceea ce sugerează că folosesc Facebook-ul pentru a arăta și celorlalți eforturile pe care le fac;
 • persoanele cu scorurile cele mai mari la conștiinciozitate au avut postările cele mai frecvente despre copiii lor.

Autorii studiului consideră că deși rezultatele nu sunt surprinzătoare, este important de înțeles de ce oamenii postează pe Facebook anumite subiecte, pentru că postările lor pot fi „răsplătite” diferit de prietenii lor online. Cei care primesc multe like-uri și comentarii se simt acceptați social, în timp ce absența acestora poate duce la sentimentul de ostracizare.

Cercetătorii susțin că studii viitoare ar trebui să aibă în vedere răspunsul prietenilor de pe Facebook la subiectele postărilor și dacă anumite teme cresc riscul „pierderii” acestor prieteni (unfriend).

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 25-02-2020 | creare: 12-10-2016 | Vizite: 1346
Bibliografie
Facebook status updates reveal low self-esteem and narcissism, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2015/05/150521213743.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • De ce este atât de greu să rezişti Facebook-ului?
 • Tu ce tip de utilizator de Facebook ești?
 • Renunțarea la Facebook, nivelul de stres și starea de bine (Studiu)
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum