De la mișcare la motivație: mecanismele din spatele efectului antidepresiv al exercițiilor fizice

De la mișcare la motivație: mecanismele din spatele efectului antidepresiv al exercițiilor fizice

©

Autor:

De la mișcare la motivație: mecanismele din spatele efectului antidepresiv al exercițiilor fizice
Cercetătorii de la University College London au explorat mecanismele prin care depresia influenÈ›ează motivaÈ›ia È™i asocierea acesteia cu inflamaÈ›ia, propunând un cadru nou pentru înÈ›elegerea modului în care exerciÈ›iile fizice pot creÈ™te interesul È™i motivaÈ›ia, ameliorând simptomele depresive.
Simptomele de interes-activitate ale depresiei, cum ar fi starea de spirit scăzută persistentă, oboseala, deficitele cognitive È™i anhedonia, sunt implicate semnificativ în dizabilitatea asociată depresiei, afectând capacitatea de muncă È™i interacÈ›iunile sociale. Răspunsul la tratamente, cum ar fi inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, este adesea scăzut, ceea ce sugerează o heterogenitate mecanistică a bolii. Simptomele de interes-activitate sunt strâns legate de o motivaÈ›ie afectată, iar în cazurile de anhedonie, lipsa procesării recompensei duce la o reticență în a depune efort. DeÈ™i agenÈ›ii dopaminergici au fost exploraÈ›i ca opÈ›iuni de tratament, succesul lor a fost limitat. Cu toate acestea, exerciÈ›iile aerobice, care îmbunătățesc È™i transmisia dopaminei, sunt eficace în reducerea deficienÈ›elor cognitive È™i a stresului oxidativ.

DisfuncÈ›ia motivaÈ›ională, marcată de o procesare deficitară a recompensei, se crede că stă la baza simptomelor motivaÈ›ionale majore de apatie È™i anhedonie. Indivizii cu aceste simptome arată o sensibilitate scăzută la recompense È™i o învățare bazată pe recompensă slabă. De asemenea, inflamaÈ›ia a fost legată de simptomele motivaÈ›ionale ale depresiei, o creÈ™tere a citokinelor pro-inflamatorii fiind asociată cu anhedonia.

În ceea ce priveÈ™te exerciÈ›iile fizice, studiile meta-analitice au descoperit că exerciÈ›iile aerobice exercită efecte antidepresive semnificative, îmbunătățind simptomele depresive comparabil cu terapiile psihologice È™i medicamentele antidepresive. Activitatea fizică a fost, de asemenea, observată că sporeÈ™te transmisia dopaminei È™i reduce inflamaÈ›ia, ceea ce ar putea juca un rol important în îmbunătățirea controlului cognitiv È™i a motivaÈ›iei.

Concluziile studiului, publicate în revista Translational Psychiatry, indică faptul că lipsa procesării recompensei È™i sensibilitatea crescută la efort contribuie semnificativ la apatie È™i anhedonie în rândul pacienÈ›ilor cu depresie. DeÈ™i exerciÈ›iile fizice s-au dovedit a beneficia semnificativ ameliorarea simptomelor de anhedonie È™i reticență în a depune efort, mecanismele biologice prin care exerciÈ›iul este benefic rămân neclare. Cercetătorii consideră că studiile viitoare, implicând eÈ™antioane mai mari È™i studii controlate randomizat, ar putea dezvălui baza mecanică a efectelor antidepresive ale exerciÈ›iului.

sursa: News Medical

Data actualizare: 08-08-2024 | creare: 08-08-2024 | Vizite: 254
Bibliografie
Novel insights into how exercise functions as an antidepressant, link: https://www.news-medical.net/news/20240718/Novel-insights-into-how-exercise-functions-as-an-antidepressant.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Treizeci de minute de activitate fizică reduc semnificativ simptomele depresiei
  • Impact major al exerciÈ›iilor fizice asupra sănătății mentale
  • ComparaÈ›ie între efectele sportului È™i efectele antidepresivelor în ameliorarea depresiei È™i anxietății
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum