Descoperirea unui factor de reglare a greutății corporale ar putea duce la noi tratamente împotriva tulburărilor metabolice

©

Autor:

Descoperirea unui factor de reglare a greutății corporale ar putea duce la noi tratamente împotriva tulburărilor metabolice
Cercetătorii de la Universitatea Yale au descoperit că o proteină cunoscută sub numele de alpha-augmentor reglează greutatea corporală la șoareci, ceea care ar putea duce la apariția unor noi tratamente pentru tulburările metabolice.
Echipa a aruncat o privire mai atentă asupra alfa-augmentorului datorită conexiunilor sale cu cancerul. În urma unor studii anterioare, se știe că proteina se leagă de receptorul kinazei limfomului anaplazic (ALK), pe care îl activează. Molecula, atunci când suferă mutații, conduce la o apariția unei varietăți mari de cancere, inclusiv neuroblastomul pediatric, limfoamele cu celule B și anumite tipuri de cancer pulmonar.

Pentru a înțelege mai bine această proteină și rolul pe care îl joacă în organism, cercetătorii de la Yale au vrut să identifice unde este localizată în mod obișnuit. Analizând șoarecii de laborator, aceștia au descoperit că alfa-augmentorul a fost cel mai puternic exprimat în regiunea cerebrală corespunzătoare hipotalamusului.

Tamas Horvath, profesor și autor al studiului, afirmă că neuronii din această zonă sunt foarte importanți deoarece aceștia reglează senzația de foame. Așadar, atunci când au descoperit că alpha-augmentorul a fost exprimat predominant în acești neuroni, cercetătorii au constatat și faptul că acesta este implicat în metabolism. Echipa a descoperit o posibilă legătură între alpha-augmentor și metabolism atunci când au observat că postul a crescut expresia lui în acești neuroni. Conform profesorului de farmacologie Joseph Schlessanger, postul este un semnal pentru producția suplimentară a acestei proteine.

Cercetătorii au studiat ulterior șoarecii de laborator cărora le lipsea complet proteina. În comparație cu șoarecii obișnuiți, cei fără alfa-augmentor erau mai slabi, indiferent de dieta pe care o urmau. Aceștia au fost, de asemenea, mai activi fizic decât șoarecii obișnuiți, dar nu au mâncat o cantitate mai mare de mâncare, lucru care a contribuit, cel mai probabil, la scăderea în greutate a lor.

Schlessanger afirmă că, din ceea ce au observat în cadrul acestui studiu, pot trage concluzia că rolul alfa-augmentorului este de a încetini metabolismul atunci când o persoana nu se hrănește suficient. Îmbunătățirea efectului alfa-augmentorului ar putea reprezenta o opțiune de tratament pentru persoanele care se confruntă cu pierdere în greutate, precum cele ce suferă de anorexie, cașexie sau pierderea persistentă a poftei de mâncare din cauza efectelor secundare ale medicamentelor sau ale diverselor afecțiuni.

sursa: News Medical
foto: Yale News

Data actualizare: 13-04-2022 | creare: 13-04-2022 | Vizite: 328
Bibliografie
Discovery of key regulator of body weight could lead to new treatments for metabolic disorders, link: https://www.news-medical.net/news/20220411/Discovery-of-key-regulator-of-body-weight-could-lead-to-new-treatments-for-metabolic-disorders.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Yoga ar putea reduce inflamația din sindromul metabolic
  • Îndulcitorii non-calorici și riscul de sindrom metabolic
  • O pierdere mai mare în greutate influențează pozitiv sănătatea metabolică
  •