Dezechilibrul microbiomului intestinal a fost asociat cu incidența ridicată a infecțiilor urinare

©

Autor:

Dezechilibrul microbiomului intestinal a fost asociat cu incidența ridicată a infecțiilor urinare
Infecțiile tractului urinar sunt cauzate în principal de tulpini uropatogene de Escherichia coli și alte bacterii, care migrează din intestin în tractul urinar. Utilizarea frecventă a antibioticelor pentru tratarea infecțiilor urinare poate conduce la apariția tulpinilor rezistente la antibiotice și la scăderea bacteriilor benefice intestinale, exacerbând astfel creșterea bacteriilor patogene.
Studiul publicat în revista Nutrients investighează asocierea dintre disbioza microbiană intestinală și factorii de risc la femeile cu antecedente de infecții ale tractului urinar.

Studiul a inclus femei cu vârste între 18 și 45 de ani, care au fost diagnosticate cu infecții ale tractului urinar în ultimii cinci ani și care au suferit două sau mai multe episoade de infecții urinare simptomatice în ultimele șase luni sau mai mult de trei infecții urinare în ultimul an. S-au exclus femeile cu comorbidități care pot influența incidența infecțiilor tractului urinar. Participantele au fost testate pentru disbioză intestinală și au completat un chestionar despre sănătatea lor nutrițională și stilul de viață.

Rezultatele studiului indică faptul că disbioza intestinală este asociată cu o incidență crescută a infecțiilor tractului urinar recurente. Consumul excesiv de carbohidrați simpli, grăsimi, metale grele, pesticide și tratamente antibiotice inutile crește riscul de hiperpermeabilitate mucozală intestinală și poate promova obezitatea și infecțiile urinare. Peste 70% dintre femeile cu disbioză intestinală dezvoltă infecții urinare recurente.

Produsele probiotice, inclusiv extractul de merișor și anumite tulpini de Lactobacillus, au redus semnificativ episoadele de infecții urinare la femeile tinere premenopauzale. Studiul subliniază importanța menținerii unei microbiote intestinale sănătoase prin consumul limitat de antibiotice, adoptarea unui stil de viață sănătos și utilizarea suplimentelor dietetice adecvate pentru prevenirea infecțiilor tractului urinar.

sursa: News Medical

Data actualizare: 07-06-2024 | creare: 07-06-2024 | Vizite: 312
Bibliografie
Gut microbiota imbalance linked to higher UTI risks in women, link: https://www.news-medical.net/news/20240606/Gut-microbiota-imbalance-linked-to-higher-UTI-risks-in-women.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce infecțiile urinare inițiale cresc riscul pentru infecții ulterioare?
  • Infecție urinară cronică sau recidivantă - cauze și tratament
  • Femeile care suferă infecții urinare recurente sunt nemulțumite de opțiunile limitate de gestionare a stării dureroase
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum