Dezvoltarea fetală sănătoasă este strâns legată de apropierea de natură (studiu)

©

Autor:

Dezvoltarea fetală sănătoasă este strâns legată de apropierea de natură (studiu)
Un studiu recent efectuat de echipa de la Institutul Barcelona pentru Sănătate Globală (ISGlobal), susținut de Fundația „la Caixa”, a evaluat asocierile dintre expunerea maternă la spații verzi și spații albastre (cum ar fi râurile, marea sau lacurile) în timpul sarcinii și rezultatele nașterii în 11 colecții de nașteri din nouă țări europene, incluzând Spania.
Rezultatele studiului, publicate în revista Environment International, indică faptul că apropierea zonelor rezidențiale de spațiile verzi este asociată cu greutatea la naștere mai mare și cu șanse mai mici de a avea un nou-născut cu greutate mică pentru vârsta gestațională (SGA).

Pe de altă parte, distanța mai mare față de spațiile verzi rezidențiale este asociată cu greutatea la naștere mai mică și cu șanse mai mari de SGA. Rezultatele nu au arătat aproape nicio asociere pentru accesibilitatea la spațiile verzi și expunerea și accesibilitatea la spațiile albastre.

Studiul, care face parte din proiectul LifeCycle, a fost bazat pe o mostră de 69.683 de nou-născuți, cu o greutate la naștere medie de 3,42 kg, dintre care 6,6% au fost clasificați ca SGA. Echipa de cercetare a evaluat, de asemenea, posibila modificare a efectului prin statutul socio-economic (SES) și regiunea Europei.

Rezultatele indică asocieri mai puternice între spațiile verzi rezidențiale și greutatea la naștere mai mare pentru participanții cu niveluri educaționale mai scăzute, din zone mai sărace și care locuiesc în regiunea Europei de Nord.

Rezultatele acestui studiu sunt în concordanță cu cercetările anterioare din diverse regiuni din întreaga lume. Tot mai multe studii raportează asocieri între expunerea maternă la spații verzi și greutatea la naștere mai mare. Cu toate acestea, majoritatea acestor studii au fost efectuate într-o singură țară cu un anumit climat și tip de vegetație, iar estimările efectului au diferențiat de la o regiune la alta.

„Însumarea datelor din 11 colecții de nașteri din întreaga Europa ne-a permis să evaluăm pentru prima dată această asociere în diferite țări și să avem o perspectivă maplă asupra rolului regional în aceasta problema”, explică Payam Dadvand, cercetător ISGlobal și autor principal al studiului.

Potrivit autorilor, rezultatele acestui studiu ar putea susține implementarea de politici pentru a promova mediile naturale în orașele noastre, începând cu zonele cele mai defavorizate. „Accesul la spații verzi în orașele noastre ar putea fi benefică pentru sănătatea copiilor noștri înainte de naștere și dincolo de aceasta, și acest lucru ar trebui luat în considerare de către designerii urbani”, concluzionează Maria Torres.

sursa: News Medical
foto: Canva

Data actualizare: 25-01-2023 | creare: 25-01-2023 | Vizite: 283
Bibliografie
Proximity to residential green space linked with higher birth weight, link: https://www.news-medical.net/news/20230124/Proximity-to-residential-green-space-linked-with-higher-birth-weight.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscul de mortalitate este influențat de greutatea la naștere?
  • Greutatea optimă la naștere poate ajuta la reducerea riscului de probleme de sănătate mentală la copii
  • Nașterile multiple și intervalul scurt între două sarcini, printre factorii de risc asociați cu greutatea redusă la naştere
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum