Greutatea optimă la naștere poate ajuta la reducerea riscului de probleme de sănătate mentală la copii

©

Autor:

Greutatea optimă la naștere poate ajuta la reducerea riscului de probleme de sănătate mentală la copii
Un nou studiu realizat de RCSI University of Medicine and Health Sciences și publicat în European Child & Adolescent Psychiatry a evaluat efectul greutății normale la naștere a bebelușilor asupra sănătății mentale, identificând beneficiile pe care o îngrijire sporită a femeilor în sarcină le poate avea în dezvoltarea cognitivă ulterioară a celor mici.

În cadrul experimentului, cercetătorii au colectat date despre greutatea la naștere și sănătatea mentală ulterioară de la mii de copii irlandezi. Copiii, născuți în anii 1997 și 1998, au fost ținuți sub observație de-a lungul timpului, în copilărie și în adolescență. Scopul studiului a fost de a îmbunătăți procesul de identificare a copiilor cu un risc mai mare de a dezvolta probleme psihologice, devenind posibilă susținerea acestora din stadii incipiente ale dezechilibrelor emoționale. Greutatea normală la naștere a fost apreciată ca fiind 3-3,5 kg.

Rezultatele lucrării au fost promițătoare: se pare că fiecare kilogram sub greutatea medie de la naștere a fost asociat cu un risc sporit de probleme de sănătate mentală, aceste afecțiuni persistând pe tot parcursul copilăriei, între 9 și 17 ani. Dintre afecțiunile psihologice identificate, efecte semnificative ale greutății la naștere s-au observat legat de neatenție, impulsivitate, hiperactivitate și tulburări cu deficit de atenție (ADHD).

Riscul de a dezvolta ADHD în copilărie a crescut cu 2% pentru fiecare kilogram sub greutatea de la naștere. Cu toate acestea, este important de menționat că numărul mediu de simptome ADHD identificate la copii nu a fost suficient pentru a putea stabili diagnosticul de tulburare de deficit de atenție.

S-au identificat, de asemenea, și tulburări de gestionare a emoțiilor și de comportament în mediul social. Aceste dezechilibre s-au dezvoltat majoritar în adolescență și au prezentat niveluri mult mai severe de afectare asupra copiilor, oferind un cadru clinic suficient pentru a putea stabili diagnosticul de anxietate sau chiar de depresie.

Niamh Dooley, autorul principal al studiului, a afirmat: „Relația între greutatea la naștere și sănătatea mentală persistă chiar și după luarea în considerare a factorilor ce pot influența cele două variabile, cum ar fi sexul, factorii socioeconomici și istoricul parental de boli mentale. Efectul greutății la naștere asupra sănătății mentale ulterioare este probabil mic, dar ar putea interacționa cu alte riscuri, cum ar fi genetica și stresul copilăriei, și ar putea avea implicații pentru înțelegerea originilor tulburărilor de comportament.”

sursa: News Medical

Data actualizare: 03-10-2022 | creare: 03-10-2022 | Vizite: 224
Bibliografie
Optimal birth weight may help reduce the risk of mental health problems in children, link: https://www.news-medical.net/news/20220929/Optimal-birth-weight-may-help-reduce-the-risk-of-mental-health-problems-in-children.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscul de mortalitate este influențat de greutatea la naștere?
  • Dezvoltarea fetală sănătoasă este strâns legată de apropierea de natură (studiu)
  • Nașterile multiple și intervalul scurt între două sarcini, printre factorii de risc asociați cu greutatea redusă la naştere
  •