Nașterile multiple și intervalul scurt între două sarcini, printre factorii de risc asociați cu greutatea redusă la naştere

©

Autor:

Nașterile multiple și intervalul scurt între două sarcini, printre factorii de risc asociați cu greutatea redusă la naştere
Nașterile multiple, un interval scurt între sarcini și diferite afecțiuni fizice sau psihice materne sporesc riscul de a avea un copil cu o greutate scăzută la naștere, potrivit concluziilor unei ample analize, realizată de cercetătorii de la Universitatea Swansea.
Anual, peste 20 de milioane de copii din întreaga lume se nasc cu o greutate mai mică de 2,5 kg, fiind considerați copii cu greutate mică la naștere (LBW). Greutatea mică la naștere reprezintă o problemă potențial severă, care poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii nou-născutului. Factorii de risc care determină nașterea unui copil cu o greutate redusă au fost în atenția cercetătorilor, deoarece, odată cu identificarea acestora, vor putea fi identificate modalități de prevenire a acestei probleme.

Recent, o echipă de cercetători de la Universitatea din Swansea a analizat informaţii despre aproape 700.000 de naşteri pentru a identifica factorii de risc asociaţi cu greutatea redusă la naștere.

Cercetătorii au constatat că durata scurtă a sarcinii, nașterile multiple, indicele de masă corporală scăzut al mamei, utilizarea medicamentelor antidepresive în timpul sarcinii, fumatul în timpul sarcinii şi statusul socio-economic scăzut sunt toți factori de risc importanţi pentru greutatea mică la naștere a copilului. Mai mult, cercetătorii au constatat că aceşti factori de risc au un impact mai mare asupra greutăţii la naştere decât sexul copilului sau vârsta tatălui.

Descoperirile pot ajuta la dezvoltarea unor strategii mai eficiente pentru prevenirea greutăţii mici la naştere. De exemplu, cercetătorii sugerează că promovarea unei greutăţi corporale sănătoase înainte de concepţie şi în timpul sarcinii ar putea ajuta la reducerea riscului de greutate mică la naştere. De asemenea, eforturile pentru reducerea fumatului în timpul sarcinii şi îmbunătăţirea statutului socio-economic al mamei ar putea fi utile.

sursa: News Medical

Data actualizare: 17-02-2023 | creare: 17-02-2023 | Vizite: 216
Bibliografie
Researchers gain deeper understanding of risk factors associated with low birthweights, link: https://www.news-medical.net/news/20230215/Researchers-gain-deeper-understanding-of-risk-factors-associated-with-low-birthweights.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscul de mortalitate este influențat de greutatea la naștere?
  • Greutatea optimă la naștere poate ajuta la reducerea riscului de probleme de sănătate mentală la copii
  • Dezvoltarea fetală sănătoasă este strâns legată de apropierea de natură (studiu)
  •