Riscul de mortalitate este influențat de greutatea la naștere?

©

Autor:

Riscul de mortalitate este influențat de greutatea la naștere?
Numeroase studii epidemiologice au identificat mai mulți factori care pot influența creșterea fetală, determinând astfel sănătatea pe termen lung a adulților. În ultimii câțiva ani, diferențele individuale în patogeneza bolilor care apar mai târziu în viață sunt intens cercetate.
Există dovezi care susțin faptul că mediul intrauterin anormal poate duce la o afectare permanentă a diferențierii și creșterii organelor vitale, având un impact negativ asupra profilurilor biofizice ale sistemelor metabolice și cardiovasculare.

Studiul publicat recent în jurnalul The Lancet Regional Health, evaluează relația dintre greutatea la naștere și mortalitatea specifică cauzei. Greutatea la naștere este direct influențată de dezvoltarea intrauterină și de durata sarcinii. Fumatul la mamă, consumul de alcool, activitatea fizică, obezitatea maternă, profilurile genetice, starea nutrițională prenatală și complicațiile din timpul sarcinii indică greutatea avută la naștere. Nou-născuții cu greutate mică și mare la naștere sunt puternic asociați unui risc crescut de mortalitate, dar și șanse mai mari de dezvoltare a bolilor cronice pe termen lung, conform studiului.

Corelația observată între greutatea la naștere mai mică de 2,5 kg și riscul crescut de mortalitate prin boli respiratorii și boli cardiovasculare s-ar putea datora unui mediu intrauterin aberant, greutatea la naștere fiind un indicator al mediului fetal.

A fost identificată o relație puternică între greutatea mică avută la naștere, riscul crescut de boli cardiovasculare și mortalitatea prin boli respiratorii în rândul femeilor, iar nou-născuții cu greutate mai mare la naștere au prezentat un risc crescut de mortalitate din cauza cancerului la bărbați și femei când au atins vârsta adultă.

Astfel, experții din domeniul sănătății ar trebui să se concentreze pe îmbunătățirea mediului intrauterin și evitarea factorilor de risc, pentru a promova o viață sănătoasă ulterior.

sursa: news Medical
foto: Iryna Inshyna / Shutterstock.com

Data actualizare: 17-08-2022 | creare: 17-08-2022 | Vizite: 248
Bibliografie
How does birth weight affect long-term risk of mortality among men and women?, link: https://www.news-medical.net/news/20220814/How-does-birth-weight-affect-long-term-risk-of-mortality-among-men-and-women.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Concentrațiile ridicate de Omega-6 ar putea reduce riscul de moarte prematură
  • Falimentul poate fi fatal după vârsta de 50 de ani
  • Legătura dintre greutatea mică la naștere și utilizarea preferențială a mâinii stângi
  •