Dializa

©

Autor:

Dializa este o metoda de eliminare a reziduurilor, toxinelor si excesului de apa din sange si de restabilire a echilibrului hidroelectrolitic. Aceste functii sunt in mod normal indeplinite de rinichi.


Cele doua forme principale de dializa sunt hemodializa si dializa peritoneala.

Dializa este indispensabila in cazul insuficientei cronice terminale - atunci cand functia renala este redusa la 10 -15 % din valorile normale.


Dializa indeplineste urmatoarele functii:

  • elimina toxinele, sarurile si apa in exces pentru a preveni acumularea acestora in organism
  • mentine unele substante chimice (potasiu, sodiu si bicarbonat) la un nivel lipsit de riscuri
  • contribuie la controlarea tensiunii arteriale

 

Insuficienta renala nu este intotdeauna ireversibila. Unele cazuri de insuficienta renala acuta se vindeca cu ajutorul tratamentului, iar dializa este necesara doar o scurta perioada de timp pana la recuperarea functiei renale. In cazul insuficientei renale cronice sau terminale, rinichii nu se vindeca, iar pacientii necesita dializa tot restul vietii.

Dializa este folosita pentru a reinlocui artificial functia renala pierduta datorita insuficientei renale. Dializa poate fi folosita la pacientii bolnavi care si-au pierdut brusc dar temporar functia renala - insuficienta renala acuta sau pentru pacienti stabili care si-au pierdut permanent functia renala - insuficienta renala cronica stadiul V. Pentru pacientii cu boala renala ultimul stadiu declinul functiei renale survine intr-o perioada de luni pina la ani de zile pina cind se atinge un nivel la care tratamentul este necesar pentru supravietuire.
Functia renala poate fi recistigata printr-un transplant renal. Totusi multi pacienti nu sunt candidati pentru aceasta procedura. Ca rezultat pacientii devin dependenti de dializa pentru a reinlocui apa si functiile de epurare renale.

Rinichii au un rol important in mentinerea sanatatii. Rinichii sanatosi mentin echilibrul intern al corpului pentru apa si minerale. Metabolismul acid si produsii finali de care corpul nu poate scapa prin respiratie sunt excretati prin rinichi. Rinichii au si rol in formarea celulelor singelui si producerea de vitamina D.

Dializa este un tratament imperfect de a restabili functia renala deoarece nu corecteaza functia endocrina a rinichilor. Tratamentul prin dializa inlocuieste unele din aceste functii prin difuziune si ultrafiltrare (inlaturarea rezidurilor si a apei).

Dializa lucreaza pe principii de difuziune a solutiilor si ultrafiltrare a lichidelor de-a lungul unei membrane semi-permeabile. Difuzia descrie o proprietate a substantelor in apa. Substantele in apa tind sa se miste in zona in care exista o concentratie mai mare. Singele curge pe o parte a membranei semi-permeabile iar un dializat (solutie speciala) curge pe cealalta parte. O membrana semi-permeabila este un strat subtire de material care contine diferiti pori. Solutiile mici si fluidul trec prin membrana, dar aceasta blocheaza pasajul substantelor mari (celulele din singe, proteinele).

Cele doua tipuri principale de dializa: hemodializa si dializa peritoneala inlatura reziduriile si apa in exces din singe prin moduri diferite. Hemodializa inlatura rezidurile si apa prin circularea singelui printr-un filtru exterior-dializor care contine o membrana semipermeabila. Singele curge intr-o singura directie iar dializatul in cealalta. In dializa peritoneala rezidurile si apa sunt inlaturate din singe in interiorul corpului folosind membrana peritoneala naturala. Acestea se acumuleaza intr-o solutie speciala de dializa in cavitatea abdominala cu o compozitie similara cu a componenta fluida a singelui.

Folosirea pe termen lung a dializei nu este dezirabila pentru pacient precum este un rinichi functional.

Tipuri de dializa:

  • Hemodializa
  • Dializa peritoneala
  • Hemofiltrarea
  • Plasmafereza
  • Dializa hepatica

Data actualizare: 09-08-2013 | creare: 18-02-2010 | Vizite: 261678
Bibliografie
Metode de tratament pentru insuficienta renala: dializa peritoneala,link:
https://kidney.niddk.nih.gov/kudiseases/pubs/peritoneal/

Prognosticul dializei,link:
https://www.dopps.org/

Insuficienta renala cronica si dializa,link:
https://www.surgical-tutor.org.uk/default-home.htm?system/urinary/dialysis.htm~right

Terapia de substitutie renala,link:
https://www.merck.com/mmpe/sec17/ch234/ch234d.html

Complicatiile dializei,link:
https://www.merck.com/mmpe/sec17/ch234/ch234b.html#CHDDDDAI

Aspectele medicale ale substitutiei renale pe perioade indelungate,link:
https://www.merck.com/mmpe/sec17/ch234/ch234e.html

Hemodializa zilnica si prognosticul insuficientei renale,link:
https://content.nejm.org/cgi/content/abstract/346/5/305

Boala renala si dializa,link:
https://www.rpi.edu/dept/chem-eng/Biotech-Environ/KIDNEY/index.html

Dializa peritoneala,link:
https://www.nephrologychannel.com/rrt/peritoneal.shtml

Dializa la domiciliu,link:
https://www.renalinfo.com/us/

Boala renala stadiu final, link:
https://www.healthsystem.virginia.edu/UVAHealth/adult_urology/endstage.cfm

Calcifilaxia in dializa de durata, link:
https://www.biomedcentral.com/1471-2369/4/8

Dializa intermitenta vs continua in insuficienta renala acuta, link:
https://general-medicine.jwatch.org/cgi/content/citation/2004/1228/2

Hemodializa, link:
https://www.medicinenet.com/hemodialysis/article.htm

Hemofiltrarea , link:
https://www.find-health-articles.com/msh-hemofiltration.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum