Alimentația dezechilibrată în sarcină și riscul de ADHD la copil

©

Autor:

Alimentația dezechilibrată în sarcină și riscul de ADHD la copil
Dieta joacă un rol central în perioada sarcinii pentru a asigura creșterea și dezvoltarea optime produsului de concepție. În nenumărate rânduri, alimentația dezechilibrată a fost considerată responsabilă de apariția anumitor patologii la copii, dar și la viitorul adult.

Un studiu publicat în Journal of Child Psychology and Psychiatry este primul care sugerează o asociere între dieta nesănătoasă și modificările epigenetice asociate cu tulburările de comportament și simptomele specifice ale ADHD (tulburare hiperkinetică cu defict de atenție).

Citiți mai multe despre ADHD la copil în articol.

Instalarea precoce a problemelor de conduită (conduită agresivă și conduită non-agresivă: mințitul, furtul, tendința de a fenta majoriatatea regulilor sociale) și deficitul de atenție/ tulburării hiperkinetice reprezintă principalele cauze care determină recomandarea și consultul psihiatric în rândul copiilor în Marea Britanie. Aceste două tulburări tind să apară succesiv la aceeași persoană (peste 40% dintre copiii diagnosticați cu probleme de comportament prezintă și ADHD) și pot fi relaționate cu experiențe prenatale similare cum ar fi nutriția deficitară a mamei sau stresul matern.

La studiu au participat 83 de copii care au prezentat instalarea precoce a tulburărilor de conduită, în comparație cu alți 81 de copii cu probleme nesemnificative de acest fel. Cercetătorii au investigat modul prin care starea de nutriție a mamei influențează modificările epigenetice ale genei IGF2, implicată în dezvoltarea fetală, cu precădere a ariilor cerebrale asociate cu ADHD, de la nivelul cerebelului și a hipocampului.

Potrivit rezultatelor studiului, alimentația dezechilibrată în perioada gestațională, caracterizată printr-un consum crescut de alimente procesate bogate în zaharuri și grăsimi, a fost puternic asociată cu un grad crescut de metilare a genei IGF2 în rândul copiilor participanți la studiu cu tulburări de conduită.

În cazul copiilor care au prezentat instalarea precoce a problemelor de conduită s-a identificat o posibilă relație între metilarea IGF2 și debutul simptomelor ale ADHD între 7 și 13 ani.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a analiza în detaliu relația dintre modificările epigenetice evocate și aportul specific de nutrienți, cum sunt de exemplu acizii grași Omega-3 din pește și fructe oleaginoase, cu rol major în dezvoltarea sistemului nervos atât în perioada intrauterină, dar și după naștere.

Concluziile cercetării aduc însă în atenția cadrelor medicale și a viitoarelor mame importanța unei alimentații sănătoase în perioada sarcinii și educarea în acest sens, pentru sănătatea copilului.

Mai multe informații cu privire la dieta în sarcină găsiți aici.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 19-05-2019 | creare: 22-08-2016 | Vizite: 2137
Bibliografie
Unhealthy diet during pregnancy could be linked to ADHD, link: https://medicalxpress.com/news/2016-08-unhealthy-diet-pregnancy-linked-adhd.html


©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Femeile însărcinate ar trebui să mănânce cât pentru doi
  • Primele luni de viață într-un orfelinat asociate cu un țesut cerebral mult mai subțire în zonele creierului afectate de ADHD (studiu în România)
  • Omega 3 ar putea ajuta copiii cu ADHD
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum