Dieta ketogenică ar putea fi o terapie pentru sindromul ovarelor polichistice

©

Autor:

Dieta ketogenică ar putea fi o terapie pentru sindromul ovarelor polichistice
Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o afecțiune endocrină frecventă la femei care afectează ovarele și poate duce la infertilitate. SOP este asociat cu multiple probleme metabolice, inclusiv intoleranță la glucoză, diabet zaharat tip 2, hiperinsulinemie, rezistență la insulină, hipertensiune și ficat gras. De asemenea, SOP este asociat cu consumul excesiv de carbohidrați și obezitate.
Având în vedere acești factori, diverse diete au fost studiate pentru efectul lor asupra SOP, cu accent pe reducerea consumului de carbohidrați rafinați și grăsimi saturate sau trans. Dieta mediteraneană ketogenică cu fitoextracte (KEMEPHY), dieta cu indice glicemic scăzut (GI) și dieta cu puține grăsimi saturate sunt câteva dintre intervențiile care au fost testate pentru eficacitate în gestionarea SOP.

În special, dieta ketogenică cu conținut foarte redus de calorii (VLCKD) a câștigat susținere datorită efectelor sale asupra pierderii de greutate și îmbunătățirii funcției metabolice precum intoleranța la glucoză și dislipidemii. În VLCKD, grăsimile furnizează 90% din calorii, carbohidrații și proteinele furnizând restul de 10%. Această dietă se adoptă în trei faze, începând cu faza activă, urmată de fazele de reeducare și întreținere.

Rezultatele studiului

Studiul actual revizuiește dovezi disponibile în favoarea VLCKD în tratamentul SOP. Potrivit cercetărilor, compoziția corporală și metabolismul carbohidraților sunt implicați în SOP. Aceste modificări sunt exacerbrate de obezitate și conduc la dislipidemie și metabolism disfuncțional al carbohidraților și aminoacizilor. Prin urmare, SOP este adesea asociat cu obezitatea, inflamația moderată, împreună cu rezistența la insulină și hiperinsulinemia.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că doar scăderea în greutate nu este o măsură suficientă pentru a restabili funcția reproducătoare. Este necesară. în plus, o suplimentare a acizilor grași polinesaturați, vitamieni D și alimentelor bogate în crom.

Diete propuse

Dieta mediteraneană arată eficacitate în gestionarea sindromului ovarului policistic (SOP) prin reducerea inflamației, rezistenței la insulină și nivelurilor de androgen. De asemenea, dieta bazată pe leguminoase, care oferă proteine de înaltă calitate, carbohidrați complecși și fibre, a dus la o morfologie ovariană mai bună și la niveluri scăzute de androgen.

Dieta împotriva hipertensiunii (DASH), bogată în carbohidrați și săracă în grăsimi, a arătat că reduce rezistența la insulină, inflamația, stresul oxidativ și îmbunătățește profilului hormonal.

Pacienții cu SOP care au urmat o dietă ketogenică (KD) au activat molecule esențiale pentru creșterea sensibilității la insulină și îmbunătățirea captării de glucoză. KD cauzează pierderea în greutate și reduce masa de grăsime, ambele reducând secreția de insulină după mese, restaurând sensibilitatea la insulină și îmbunătățind toleranța la glucoză.

Dieta VLCKD a fost propusă ca tratament pentru epilepsia refractară, ficatul gras, obezitatea și obezitatea morbidă înainte de chirurgia bariatrică. Studiile anterioare au arătat că VLCKD este mai eficientă în reducerea greutății, a masei grase, a circumferinței taliei și a nivelului de colesterol decât alte măsuri de scădere în greutate. VLCKD îmbunătățește, de asemenea, diverși factori metabolici, cum ar fi greutatea și compoziția corpului, nivelurile de glucoză, hiperinsulinemia și colesterolul. În plus, VLCKD ajută la inversarea rezistenței la insulină și a hiperinsulinismului chiar și la femeile slabe cu SOP. Pierderea în greutate și reducerea grăsimilor din VLCKD pot, de asemenea, să normalizeze nivelul de vitamina D. Cu toate acestea, există date limitate pe termen lung despre beneficiile dietei VLCKD pentru SOP.

sursa: News Medical
foto: Nina Firsova / Shutterstock.com

Data actualizare: 31-01-2023 | creare: 31-01-2023 | Vizite: 545
Bibliografie
Keto diet as a PCOS treatment, link: https://www.news-medical.net/news/20230129/Keto-diet-as-a-PCOS-treatment.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hormonii produși de țesutul adipos și rolul lor în sindromul ovarului polichistic
  • Dieta ketogenică - efecte benefice asupra memoriei și duratei de viață
  • Beneficiile tratamentului pe termen lung cu metformin la femeile cu SOP (sindromul ovarului polichistic)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum